Как да се явите за контролна проба, ако сте заразен с Covid-19? Съществува ли "Зелен коридор"?

Варна<+> 05.10.2020 16:14 Снимка: ДНЕС+

Как да се явите за контролна проба, ако сте заразен с Covid-19? Съществува ли "Зелен коридор"?

"Ако сте с положителна проба за Covid-19 и сте на домашно лечение, на 14-ия ден от излизането на положителния резултат, трябва да ви бъде взета контролна проба. В много от случаите, хората получават отрицателни резултати след този период. Разбира се, това не при всички е така", заяви за репортер на ДНЕС + д-р Анка Баева, директор на Отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Варна. 

Тя обясни, че когато дойде този ден, заразеният ще получи обаждане от служител на районната здравна инспекция, да си вземе направление за нов PCR тест. Той е безплатен само с този документ от здравната инспекция. Заразеният може да напусне изолацията си за два часа, но трябва да уведоми институцията за деня и часа за това. От РЗИ уведомяват полицията, които пък осигуряват т. нар. "зелен коридор", през което време няма да му бъдат извършвани проверки.

Направлението важи три дни. Носителят на вируса може да се запише за домашно посещение от лаборант от лабораторията, която е избрал за изработване на пробата, или просто сам да отиде да бъде тестван, като процедурата по осигуряване на "зелен коридор" е същата. 

Ако заразеният няма собствен транспорт, то той трябва да се снабди с лични предпазни средства - маска, дори две и ръкавици, за да може да използва обществен транспорт, в случай, че живее далеч от здравната инспекция или лабораторията, в която ще му бъде взета контролната проба. 

На въпрос на наш репортер, не е ли абсурдна тази схема, д-р Баева отговори : 

"Да, не е най-безопасния вариант, но с предпазни средства, и по-далеч от останалите хора, може да бъде безопасно".

Тя допълни, че служителите на РЗИ в страната са претоварени и имат недостиг на кадри. Една част от тях са по летищата, други проверяват, издават предписания за карантина, направления за тестове. 

Същата е схемата, ако някой заразен се влоши или има нужда от лекарски преглед. Осигурява се зелен коридор за два часа, през които болният трябва да отиде в Ковид кабинета ( Координационния център), който се намира в Инфекциозна клиника към УМБАЛ"Св. Марина", в двора на МБАЛ"Св. Анна". 

Кабинетът отвори врати съвсем скоро, работи 24 часа, всеки ден, като пациентите се обслужват от лекар- инфекционист и медицинска сестра. Ако се наложи да бъдат извършени допълнителни изследвания или рентген, пациентът бива насочен. 

Ако състоянието на болния е влошено, то следва да се позвъни на  тел. 112, от където изпращат екип, който е оборудван с предпазни средства и костюми, и болният бива откаран в съответното болнично заведение. 

Във Варна към момента има свободни легла в Инфекциозна клиника, както и във ВМА-Варна. 

Интензивните случаи се поемат от УМБАЛ"Св. Марина"-Варна. 

Геновева Михайлова 

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448