Интерактивна изложба откриват в Градската галерия

Варна<+> 06.08.2021 16:20 Снимка: ДНЕС+

Интерактивна изложба откриват в Градската галерия

Интерактивна високотехнологична изложба може да бъде видяна в периода от 7-ми до 24-ти август в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна. Проектът носи името Сonglomerate и е представил България на Световното сценографско квадриенале в Прага PQ2019. Идеята е инициирана от Съюза на българските художници, а в морската столица се реализира с помощта на фонд „Култура“ към Община Варна.

Conglomerate е интерактивен павилион, който съчетава архитектурна инсталация и виртуална изложба. Посредством технологията за добавена реалност (AR) публиката има възможност в реална среда да разглежда скрито съдържание, невидимо с просто око. С помощта на дигитални устройства, предоставени в изложбата, зрителят “сканира” шестоъгълните елементи по стените на кошера и от тях се появяват интерактивни сценични визуализации. 10 от сценографските продукции са заснети с виртуална реалност (VR).

Павилионът представлява внушителна в своя детайл, мащаб и органика архитектурна инсталация, изградена от множество микро пространства, които всеки посетител може да „отвори“ и да разгледа 53 сценични и екранни творби на 46 артиста в 6 категории: Драматичен театър, Кино, Опера, Куклен театър, Танц и Пърформанс. 10 от сценографските продукции са заснети с виртуална реалност (VR). Главен куратор е Огняна Серафимова, със съ-куратори Петър Митев и Ханна Шварц. Вход за възрастни - 2 лв., деца, учащи и пенсионери - 1лв.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448