Варна<+> 14.10.2020 12:05 Снимка: ДНЕС+

Инициативи срещу трафика на хора предстоят в ЦОП в Аспарухово

Информационна кампания срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация започна от днес в Центъра за обществена подкрепа „Бъдеще за децата на Аспарухово“. Тя е под надслов „За да не се превърне любовта в кошмар“ и ще продължи  до 21 октомври. Планирани са редица събития, които ще отбележат 18 октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора.

Потребителите на социалните услуги, предоставени от центъра в Аспарухово,  ще имат възможност да участват в тренинги, информационни форуми, открити дискусии, прожекции на тематични видеоматериали, свързани с трафика на хора. В кампанията ще се включат и стажанти по проект „Студентски практики – фаза 2“, финансиран от оперативна програма Наука, образование и интелигентен растеж“, както и ученици от средните училища във Варна.

Отбелязването на Европейския ден за борба с трафика на хора против волята им е напомняне на обществеността за рисковете от сериозно нарушаване на основни човешки права и свободи. Инициативата е насочена към разбирането за проблемите, разпознаване на проявите, превенцията, мерките за противодействие.  И не на последно място – съчувствие към жертвите и готовност на гражданското общество, властите, институциите в ограничаване на престъплението трафик на хора.

18 октомври е Европейския ден за борба с трафика на хора. Обявен през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия, г-н Франко Фратини като важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.

 

CHF CHF 1 1.80878
GBP GBP 1 2.19438
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.08337
USD USD 1 1.64355