И Община Аксаково обяви бедствено положение

Варна<+> 19.11.2023 17:59 Снимка: ДНЕС+

И Община Аксаково обяви бедствено положение

Със заповед на инж. Атанас Стоилов – кмет на община Аксаково, от 13:00 ч. днес е обявено бедствено положение на територията на цялата община, съобщиха от пресцентъра на Областната управа във Варна.

В заповедта са посочени и аргументите за решението - че изключително усложнената метеорологична обстановка, бурният вятър, снеговалежът и снегонавяванията, ниските температури и обледяванията на територията на община Аксаково са причинили прекъсване на транспортния достъп до населените места.

Образуваните снежни преспи по пътищата и улиците препятстват проходимостта на обществения транспорт. Голяма част от основните пътища от републиканската пътна мрежа, свързващи общината, са затворени за движение, се посочва в заповедта на кмета.

Вследствие на ураганния вятър е прекъснато електроснабдяването и водоподаването в редица населени места от територията на община Аксаково, а обилните снеговалежи сериозно затрудняват почистването на пътищата.

С оглед предприемането на мерки за овладяването на бедствието и извършване на спасителни и неотложно-аварийно възстановителни работи, както и за запазване здравето и живота на жителите, и предотвратяване на вреди върху тяхното имущество, се налага обявяването на бедствено положение на територията на общината.

В областта бедствено положение вече обявиха общините Варна, Вълчи дол, Суворово и Дългопол, а частично – в Девня

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583