Хилядолетен чинар във варненския квартал Аспарухово е големият победител в конкурса "Дърво с корен"

Варна<+> 03.02.2023 11:08 Снимка: ДНЕС+

Хилядолетен чинар във варненския квартал Аспарухово е големият победител в конкурса "Дърво с корен"

Хилядолетен чинар е големият победител в конкурса „Дърво с корен“ на фондация „ЕкоОбщност“. Дървото от варненския квартал Аспарухово ще се бори за титлата „Европейско дърво на годината“.

Чинарът се намира на територията на бившата текстилна фабрика „Първи май“. Висок е 18 метра, а обиколката на ствола му надхвърля 9 метра. За него преди век говорят чешките археолози братя Шкорпил, а през 30-те години това прави и офицерът от запаса Тодор Етимов.

„Много старателно описва дърветата чинари, които е срещал по време на разпределенията си в страната“, разказва Калина Михайлова, библиотекар в РБ „Пенчо Славейков“, Варна.

В ръкописа с име „Един две хиляди годишен старец в курортна Варна“ подполковник Етимов разказва две предания за дървото, популярни тогава.

Аспарух си е връзвал коня на това дърво. Другата легенда е, че финикийски моряци са посадили дървото за да си бележат извора, от който са си наливали вода.

30 години по-късно учените оборват легендите, подмладявайки чинара. И все пак дървото издига снага тук от времето на Първата българска държава. От Златния век на Цар Симеон Велики или малко след това.

Преди век в ствола се появява хралупа, в която могат да се поберат няколко души. „Навремето тази хралупа е замазана с бетон, за да може да бъде съхранено в годините. Това е една от гордостите, не само на Аспарухово, но и на цяла Варна“, разказва и Ивайло Маринов, кмет на район „Аспарухово“.

Този вид чинари достигнат възраст от 2000 години. С други думи, дървото в Аспарухово е в средата на живота си.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648