ГЕРБ със сигнали за проблеми с машините във Варна, Бургас и Пловдив

Варна<+> 11.07.2021 12:12 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ със сигнали за проблеми с машините във Варна, Бургас и Пловдив

Във Варна има сигнали за нерабтещи машини

Машината в село Казашко с 321 гласоподаватели, Община Варна, е спряла да работи в 8 часа . След сигнал и поради липса на втора машина, от ЦИК са разрешили гласуване с хартиени бюлетини. Но, докато се чака разрешението, е имало хора, които се отказали да дадат своя вот и са си тръгнали.

В секция 389 в Техническия университет във Варна датата на първоначалния отчет в машината е била 12 юли, вместо 11 юли. В секция 325 в кв. „Кайсиева градина“, район Владиславово, са връщани хора, защото машината е отчитала времето с един час назад.

В Бургас също са налице проблеми

За технически проблеми с машините при началото на изборния ден сигнализират от ГЕРБ-Бургас. Първият случай е в СИК №34 в гр.Несебър, кв. „Черно море“, детска градина „Моряче“. Там е възникнал проблем с машините за гласуване в началото на изборния ден.

„Във въпросната секция има две устройства за гласуване, едно от който е било настроено да започне работа час по-късно от законно установенето време (07.00 ч.. )На място е извикан техник, който не е имал оторизация да промени часа и се е наложило да се изчака със започването на изборния ден. Това е предизвикало струпване на хора и забавяне на процеса на гласуване“, коментира областният председател Димитър Бойчев.

Той допълва, че по този начин се поставя под съмнение дали изборният ден ще приключи в законовия посочен час. В противен случай това противоречи на Изборния кодекс в частта за „начало и край на изборния ден“.

Още един технически проблем е регистриран в бургаския квартал „Лозово“. СИК 198. Устройството за машинно гласуване не е успяло да стартира в 07.00 ч., изписва надпис „няма хартия“ и този проблем все още не е отстранен. На място е извикан техник на фирмата за поддръжка на машините, но не е настъпила промяна.

„ЦИК е уведомена за проблема в кв. Лозово, но повече от час след началото на изборния ден не се е произнесла все още по случая и не е разрешила преминаването на гласуване с хартиена бюлетина. Отнема се правото на хората да изразят своя вот, жителите на кв. „Лозово“ са се върнали по домовете си, след като са чакали пред секцията. Съкращава се и времето за гласуване по този начин. Настояваме незабавно да се проверят посочените сигнали и да се приложи необходимите действия при констатирано нарушение“, категорични са от ГЕРБ-Бургас.

ГЕРБ в Пловдив сигнализира РИК за проблем с машина в „Южен“

ГЕРБ – Пловдив изпрати жалба в 16-та РИК, с която сигнализира за сериозни нарушения в изборния процес, които се случват в секционна избирателна комисия №162205077 в ОУ „Стоян Михайловски” в район „Южен“. Гласуването в секцията е преустановено поради проблем с машината, изборният процес е стопиран и не са предприети действия по уведомяване на РИК и ЦИК.

С жалбата се настоява да бъде извършена проверка по случая и изборния процес да бъде възстановен.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448