Двама мъже от Варна ще бъде съдени за разпространение на над 7,5 килограма наркотици

Варна<+> 21.03.2023 15:38 Снимка: ДНЕС+

Двама мъже от Варна ще бъде съдени за разпространение на над 7,5 килограма наркотици

45-годишният А.К. и 46-годишният З.К. бяха предадени на съд от Окръжна прокуратура - Варна за това, че като съизвършители и без надлежно разрешително, държали с цел разпространение големи количества високорискови наркотични вещества и отглеждали растения от рода на конопа.

В началото на 2022 г. обвиняемите решили да се занимават с отглеждане, сушене и разпространение на марихуана. За целта избрали леснодостъпен имот във варненско село – бивша мандра и плодохранилище, закупили го и започнали да го оборудват. Оборудването включвало среднотемпературна камера, вентилатори, осветителни тела със стабилизатори, въздуховоди, филтри, влагоуловител, елементи за изграждане на капково напояване и други. Закупени били специални торове, почва, саксии. Последвало засаждане на 450 броя растения от рода на конопа и разпределяне на предишна реколта в специално обособените за съхранение помещения.

На 21 август 2022 година, след получен сигнал за предстояща сделка, била проведена специализирана операция под надзора на Окръжна прокуратура - Варна. При извършеното претърсване в имота в село Млада гвардия била установена добре оборудвана оранжерия за отглеждане на марихуана, помещения за сушене и съхранение на готова продукция. Иззети били всички предмети и приспособления, използвани при развитието на престъпната дейност. На място, освен свежите растения, били открити чували, съдържащи пликове със суха тревиста маса. Общото тегло на иззетата забранена субстанция, готова за продажба, било 7974,98 грама.

Двамата мъже били задържани. А.К. бил известен на органите на реда и осъждан, а съизвършителят му З.К. бил реабилитиран. Те са привлечени към наказателна отговорност за две престъпления – по чл. 354а, ал. 1 и чл. 354в, а. 1 от НК. Предстои Варненският окръжен съд да насрочи дата за разглеждане по делото срещу тях. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказание „лишаване от свобода“ от две до осем години и глоба от пет до двадесет хиляди лева по първото обвинение и наказание „лишаване от свобода“ за срок от две до пет години и глоба от пет до десет хиляди лева.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648