Доц. Медиха Хамза: Защитата на българщината и националните интереси са немислими без образовани хора

Варна<+> 25.05.2024 12:21 Снимка: ДНЕС+

Доц. Медиха Хамза: Защитата на българщината и националните интереси са немислими без образовани хора

Образованието отново трябва да бъде национален приоритет

„Вчерашният празничен 24 май ми вдъхна надежда за връщане на традиционното в духа на българското образование. Сега е особено важно да се каже, че образованието отново трябва да бъде поставено като национален приоритет. Отстъплението от този фундамент на обществото е една от причините трудно да намираме решения в мащабите на държавността. Нещо повече – то е и основен фактор за трудните ситуации в ежедневния бит на българина.“ Това каза за ДНЕС+ кандидатът за депутат от СДС-Варна в листата на коалицията ГЕРБ-СДС доц. д-р Медиха Хамза.

Всяко начинание изисква познания. От училищната възраст започва онзи процес, който ни учи и ни дава необходимата подготовка. През последните 3-4 години станахме свидетели на изтикване на образователния процес в ъгъла. От национален приоритет, то се превърна в сфера, на която се гледа с пренебрежение. Липсва яснота за посоката, в която върви; нещата са оставени по инерция и го няма фокусът.

Наскоро коалицията ГЕРБ-СДС представи програмата си за управление в следващия мандат. В нея образованието отново е приоритет от национално значение. Акцентът е поставен върху задълбочаване на връзката между образованието и труда. Залагаме на регулиране на приема в професионалното и висшето образование; изработване на програма за привличане на студенти от българските диаспори от трети страни. Това ще се съчетае с осигуряване на подкрепа за малки и средни предприятия, които да се ползват от професионално обучените кадри.

Извеждането на образованието като национален приоритет е част от решението на други кризи, през които преминава обществото ни. Лошите демографски тенденции не могат да бъдат преодолени, ако не се заложи на основата за по-добър живот – качественото образование. Защото само то, изведено в ранг на национален приоритет, дава възможност за разрешаване на проблемите в областта на защитата на националните интереси и утвърждаването на българщината и традиционния за българите висок морал.

Така се гради дух на патриотизъм и личности, които милеят и умеят да бранят националните каузи на България.


Купуването и продаването на гласове е престъпление

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532