Доц. Медиха Хамза: Трябва да изпълним дълга си към хората с увреждания

Варна<+> 14.02.2024 15:08 Снимка: ДНЕС+

Доц. Медиха Хамза: Трябва да изпълним дълга си към хората с увреждания

Приеха на първо четене законопроект за изменение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесен от доц. д-р инж. Медиха Хамза, депутат от СДС-Варна и група народни представители от ГЕРБ-СДС.  Законопроектът бе приет с пълно единодушие.

Проектът дава възможност с концесионните договори концесионера да осигурява свободно и безплатно ползване на достъпен морски плаж за хора с увреждания, когато това е предвидено в обосновката на концесията, изготвяна от министъра на туризма.

Предвижда се още да бъде осигурена достъпна среда в зависимост от релефните особености и техническите характеристики на съореженията за достъп.

В България към настоящия момент има 30 823 лица с увреждания и 13 046 деца с група инвалидност или чужда помощ.

"Целта на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Нашата цел е достигането до достъпна среда на хората с увреждания до морските ни плажове. Това богатство, което имаме ние, като морски плажове, за най-голямо съжаление е недостъпно до за една огромна част от нашите съграждани. Приблизително 31 000 лица с група инвалидност и чужда помощ и малко над 13 000 деца с група инвалидност и чужда помощ. Тоест, ние като общество, се оказваме длъжници на нашите съграждани, които за съжаление имат проблем. Имат двигателни проблеми, не могат сами да достигнат до морето и плажната ивица, а ние не сме положили усилията да им осигурим една свободна и достъпна среда. Естествено, в тази насока от години хората с увреждания поставят исканията си на различно ниво, но в действителност, за да се случи истински достъпна среда до морето, е необходимо да има изменение в нормативната уредба - законова и подзаконова, за да могат и концесионерите да имат база, на която да стъпят, за да може да се изграждат такива съоръжения.

В предложения законопроект е зададено и определението за достъпна архитектурна среда и целта ни е да могат хората с увреждания да стигнат до морето- за целта- трябва да има и паркоместа, указателните табели, изградени пътеки, с които да стигат не само до плажа или до част от плажа, а и до водата. Нужно е да ги има и съоръженията, които са необходими, за да им се осигури достъп до тоалетна, съблекалня. Те трябва да имат достъп до чадъри, шезлонги наравно с всички посетители на плажовете на красивото ни Черноморие.

Важен е законопроекта за това, че по този начин ще успеем да бъдем полезни и да изпълним дълга си както към хората с увереждания в България, но така и можем да сме полезни и да привлечем и хора от чужбина, изграждайки подходяща и достъпна среда за тях.

Искрено се надяваме, като вносители на вашата подкрепа.", представи законопроекта доц. Хамза пред народните представители.

Законопроектът е представен пред Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, Комисия по туризъм и Комисия по труда, социалната  и демографската политика.

 

Още по темата

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027