Доц. Хамза, депутат от СДС: От години сме длъжници на хората с увреждания и достъпната за тях среда

Варна<+> 17.05.2024 11:13 Снимка: ДНЕС+

Доц. Хамза, депутат от СДС: От години сме длъжници на хората с увреждания и достъпната за тях среда

Направихме крачка в правилна посока за осигуряване на достъпна среда до българските плажове и морето

„Вече има промени в закона, с които се регламентира достъпна среда до българските плажове за хората с увреждания. Години наред сме длъжници на тази група от обществото ни", каза народният представител от СДС в парламентарната група ГЕРБ-СДС в 49-тото Народно събрание и кандидат за депутат доц. Медиха Хамза пред „ДНЕС+“.

Тя поясни, че с приетите вече изменения и допълнения на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, са вписани текстове, касаещи осигуряване на достъп на хората с двигателни увреждания до българските плажове и в морето.

По нейните думи в момента по плажовете у нас са изградени единствено пътеки, които осигуряват достъпа до шезлонги и заведения по плажовете, но не стигат до водата. Това не може да се приеме за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания. Целта на промените в закона са, когато човек с двигателни проблеми отиде на плаж, да бъде осигурена достъпна среда до съблекални, тоалетни, чадъри и шезлонги, заведения и най-важното – да може да влезе във водата.

С новите правила ясно се определят конкретно задълженията на стопанисващите плажовете, както и отговорните институции, които са длъжни да следят за спазването на новите разпоредби.

"Дълбоко съжалявам, че изготвянето на промени в наредбата, в която трябва да са описани спецификациите за достъпната среда и съгласуването им с министерствата, изисква доста време – поне 10 месеца. Реалното осъществяване на достъпа до и в морето за хората с увреждания ще се случи до следващия летен сезон. Но крачката в правилната посока е направена. Концесионерите ще бъдат компенсирани от страна на държавата за вложените от тях средства в изпълнение на изискванията от ЗУЧК през намаляване на част от концесионните им такси", допълни доц. Хамза, която е вносител на законопроекта.

Общинският председател на СДС в морската столица сподели още, че за СДС провеждането на реални политики в социалната сфера винаги е била водеща задача - както в местната, така и в централната власт.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532