Варна<+> 31.08.2023 21:07 Снимка: Днес +

Депутатът от СДС-Варна доц. Медиха Хамза взе участие в Международния форум по образование във Варна

Депутатът от СДС-Варна в парламентарната група ГЕРБ-СДС  доц. Медиха Хамза взе участие в Международния образователен форум във Варна.

Той е на тема „Иновативната образователна среда през призмата на емоционалната интелигентност и изкуствения интелект – посоки и предизвикателства“ и е организиран от Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“, в партньорство с МОН и НСОРБ. Домакин на събитието е Икономическия университет. 

Форумът бе открит от Лилия Христова, директор на дирекцията, а Приветствия към участниците отправиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, Красимир Вълчев, председател на комисията по образованието и науката в НС, Андрияна Андреева, областен управител на Варна, Янка Такева, председател на Синдикат на българските учители, проф. Евгени Станимиров, ректор на учебното заведение-домакин.

Община Варна организира през лятото безплатни курсове за деца по роботика и програмиране, които ще продължат, поради големия интерес, каза още кметът. Много активно е било и участието в инициативата „Ало Космос, говори България“ на Атлантическия клуб, на която Община Варна бе специален партньор тази година, както и във фестивала „Кибермагьорсници“, по време на който бяха проведени обучения по програмиране, киберсигурност, защита в интернет.

По време на мероприятието, кметът на Варна Иван Портних припомни, че към момента STEM центрове са изградени в 4 варненски училища, 3 детски градини и в Логопедичния център. Още 51 училища участват с проектни предложения по Механизма за възстановяване и устойчивост – за изграждане на STEМ центрове и високотехнологични класни стаи.

Доц. Хамза е член на Комисията по образование в Народното събрание. Тя е преподавател в Медицинския университет -Варна, и е бивш зам.-декан на Електротехническия факултет в Техническия университет-Варна. Професионалния живот на народния представител от СДС е дълбоко обвързан със сферата на образованието.

По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194