Варна<+> 14.07.2020 10:32 Снимка: ДНЕС+

Д-р Янко Станев: Популизмът не води до добри резултати

Поредна сесия на Общински съвет-Варна преминава в обучение на неподготвени съветници по публични финанси

Поредна сесия на Общински съвет преминава в обучение по основни понятия за публичните финанси, предаде репортер на ДНЕС +. В момента заседава местния парламент, като останаха точки по дневния ред, по които да бъдат взети решения.

Точките, които разглеждат общинските съветници, са предложения, обсъждани в постоянната комисия “Собственост и стопанство“. Касае се за продажбата на общински имоти, които, както стана ясно, са в по-голямата си част частна общинска собственост. По темата се изказаха съветници от почти всички политически формации, но най-колоритните, както винаги са тези на "Възраждане". И колкото и да не ми е любимо занимание да давам сцена на поведението им на сесии и заседания на комисии, където има излъчване на живо, някак си трябва да се отбележи образователния процес, на който сме свидетели от началото на мандата на този Общински съвет.

Костадин Костадинов днес във видимо по-добра форма и не толкова прегракнал от крясъци по протестите и партийният му съратник Георги Георгиев, преминаха през поредния час по публични финанси. „Прости са нещата: публичните финанси са доста различна материя от частните финанси. Затова има различен закон - Закон за публичните финанси. Много простичко е всичко: трябва да има приходи и те се събират през данъци, такси и други елементи. Трябва да има балансиране на приходи и разходи, и за да стане това има пет-шест финансови инструмента. Един от които е продажбата на собственост. Аз, като човек, който е завършил и това образование, мога да кажа, че това е един безсмислен спор“, даде първия урок по публични финанси зам.-председателят на Общински съвет-Варна, д-р Янко Станев.

Той допълни, че е срамно да се обсъждат подобни теми некомпетентно, като спомена и че у всеки преподавател по финанси и икономически науки, популистките предложения на "възрожденци" ще предизивкат иронични усмивки. В обучението се включи и Марица Гърдева – общински съветник от групата на ПП“ГЕРБ“. Тя напомни на "възрожденците", че местният парламент не е протеста навън, където всеки може да изяви нивото на възпитанието си. "Желанието ми е да работим в интелигентна и компетентна среда, която, след влизането на възрожденската четворка липсва".

Сесията на местния парламент продължава.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.81028
GBP GBP 1 2.16418
RON RON 10 4.04314
TRY TRY 10 2.30046
USD USD 1 1.6551