Четвърта езикова гимназия във Варна празнува рожден ден с множество инициативи

Варна<+> 19.03.2022 17:00 Снимка: ДНЕС+

Четвърта езикова гимназия във Варна празнува рожден ден с множество инициативи

С множество вълнуващи инициативи днес IV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри" във Варна отбелязва 64 години от създаването си, съобщават от училището.

С любов и ентусиазъм учениците и учителите от гимназията представят традиционните Вечер на езика, Празничен концерт (който може да се гледа както виртуално, така и присъствено в Актовата зала на 19.03. и на 21.03. от 10.00 ч. – при спазване на всички противоепидемични мерки), Виртуална изложба и списание с ученическо творчество „Устрем”.

Ще бъдат проведени и виртуални консултации по план-приема и учебните планове, както и открит бинарен урок по иновативния модел „Едно към едно”.

Гимназията получи като поздравителни адреси видеообръщения от д-р Ирена Радева – началник на РУО-Варна, г-жа Лидия Христова – директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“, Община Варна, Негово превъзходителство г-н Алехандро Поланко Мата – посланик на Кралство Испания в България, г-н Пиер Колио – съветник по сътрудничеството и културната дейност и директор на Френския институт в България, г-жа Анаиза Гордино – директор на Португалския културен център „Камойш – София“ при Посолството на Португалия.

Ежегодно патронният празник на 19 март е повод за поредния волен полет на духа за всички от семейството на IVЕГ. Гимназията се отличава със своя дух на толерантност и свободомислие, който провокира учениците за творчески изяви на фестивалите на песента и народните хора, в театралните школи (трупата La Comparsa del Mar Negro за театър на испански език, както и театрална трупа, подготвяща пиеси на френски език), в годишния сборник за ученическо творчество „Устрем”, който се издава за петдесет и втори път.

Гимназията е част от международната мрежа на асоциираните училища към ЮНЕСКО, удостоена е със знака за качество на билингвалното франкофонско обучение от Министерството на външните работи на Република Франция, провежда иновативно обучение по проекта „Иновативни училища” в България и за втора година работи по модела „Едно към едно”, ориентиран към развитието и успешното реализиране на младите хора в духа на иновациите и дигиталните компетентности. Ежегодно учениците завоюват престижни награди на национални и международни конкурси и олимпиади.

В своето обръщение директорът Веселина Тотева поздравява всички „съпричастни към миналото, настоящето и бъдещето на Четвърта езикова гимназия – притегателен център и привилегировано място за учене, което успява да съчетае традициите и иновациите по един неповторим начин”.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648