Бърза 10 годишна присъда за рецидивист, извършил блудство и грабеж

Варна<+> 13.07.2023 17:49 Снимка: ДНЕС+

Бърза 10 годишна присъда за рецидивист, извършил блудство и грабеж

Варненският окръжен съд призна за виновен Веселин М., за това че извършил грабеж, представляващ опасен рецидив, като употребил за това сила, както и блудствени действия спрямо жертвата си.

Делото срещу 32-годишния Веселин приключи в един ден, след като пред съда той призна фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и пожела делото да протече по правилата на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът е задължен да намали с 1/3 размера на наказанието „лишаване от свобода“, което е наложил.

На 13 февруари тази година, около 18,20 ч., непълнолетно момиче се прибирало от магазина. Когато стигнало до дома си, отключило вратата на входа и влязло. В този момент подсъдимият я последвал и задържал. Като използвал сила, Веселин М. извършил блудствени действия с нея и поискал да му даде пари. Тъй като момичето казало, че няма, той отворил чантата и́ и взел оттам 15 лева. След това продължил да извършва спрямо нея действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление, като употребил за това сила. В един момент пострадалата успяла да позвъни по телефона на майка си. Виждайки това, нападателят и́ казал да прекъсне разговора, но момичето не го направило. Изплашен, Веселин М. побягнал към изхода, където се засякъл с живущ в кооперацията. Мъжът го попитал какво прави във входа. Подсъдимият отвърнал, че е сгрешил и бягайки излязъл навън.

32-годишния Веселин е осъждан многократно. Има 16 влезли в сила присъди основно за престъпления срещу собствеността, а през последните години и за посегателства срещу личността.

Варненският окръжен съд прецени, че подходящото наказание, което следва да търпи Веселин М., за извършения грабеж е 12 години „лишаване от свобода“ , а за блудствените действия с лице, навършило 14 години - 7 години. След задължителната редукция с 1/3 те бяха намалени съответно до 8 години и до 4 г. и 8 месеца. Съдебният състав прецени, че следва да увеличи с 2 години така определеното най-тежко наказание, за да бъдат постигнати целите му, като по този начин Веселин М. ще бъде лишен от свобода 10 години, като изтърпяването ще започне при първоначален „строг“ режим.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194