Арестуваха трима варненци, разпространявали големи количества наркотици

Варна<+> 25.11.2021 10:52 Снимка: ДНЕС+

Арестуваха трима варненци, разпространявали големи количества наркотици

Трима обвиняеми по досъдебно производство за държане и разпространение на наркотици остават в ареста, определи Варненският апелативен съд. Задържането под стража на тримата е било постановено от Варненския окръжен съд.

През май тази година сектор БОП е започнал разследване за държане на наркотици. През ноември към наказателна отговорност е бил привлечен Юлиян Т., за това, че на 8. ноември държал с цел разпространение и разпространил на втория обвиняем Трайко М. хероин с тегло 99,56 грама. Двамата са задържани след осъществяването на сделката на паркинг във Варна. Спрямо Трайко е повдигнато обвинение и за притежание на близо 20 грама метаамфетамин. Трети мъж – Мартин Г. е обвинен, че при продължавано престъпление е разпространил в София 5,95 грама метаамфетамин, а във Варна е държал с цел разпространение различни количества марихуана, хероин,  метаамфетамин и кокаин.

47-годишният Юлиян Т. е с 9 влезли в сила присъди за престъпления против собствеността. Срещу него има още две висящи дела със сходен предмет. По едното от тях, през юли, му е била взета мярка за неотклонение „парична гаранция“. Според представителя на Апелативната прокуратура, това не му попречило да продължи да върши престъпления. Затова и има опасност да се занимава с такава дейност и в бъдеще. Пред съда обвиняемият заяви, че е болен и не получава адекватно лечение в ареста.

Съставът на Апелативния съд се съобрази с това, че по едно от висящите дела е била определена парична гаранция. То е присъединено към настоящото производство два дни след като на Юлиян е повдигнато последното обвинение. Тоест обвиняемият вече е с взета мярка за неотклонение и е недопустимо да се взима втора. Паричната гаранция обаче е била нарушена с извършените закононарушения и затова следва да бъде изменена в най-тежката мярка: „задържане под стража“. Съдът се мотивира с доказателствата за престъпна дейност, които подкрепят подозренията на прокуратурата за съпричастността на Юлиян Т. Реална е и опасността той да извърши престъпление. Медицинските документи, събрани по делото пък не подкрепят тезата, че здравословното му състояние не позволява пребиваване в условията на следствения арест.

По отношение на Трайко М. съдът прецени, че достатъчно данни показват съпричастността му към престъплението. Макар да няма опасност да се укрие, предвид трайната уседналост, семейни връзки и адрес, не може да се пренебрегне обремененото му съдебно минало, свързано със същата по вид престъпна дейност по наркоразпространение. Затова въззивната инстанция счете за правилно да потвърди задържането му под стража.

В съдебното заседание спрямо третия обвиняем – Мартин Г. адвокатът посочи, че единствено безспорен е фактът, че от автомобил, управляван от него са иззети наркотични вещества на обща стойност около 15 лв. Другите субстанции били собственост на свидетел по делото. В този случай съдът съобрази, че става дума за държане и разпространение на наркотици от няколко различни вида. Достатъчно данни сочат за съпричастността на Мартин към деянието. Може да се направи и извод, че е реален рискът той да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение.

Определенията, с които Апелативен съд – Варна отказа да уважи жалбите на тримата обвиняеми за наркопрестъпления, не подлежат на обжалване.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448