Апелативен съд Варна наложи задържане под стража на издирван в Гърция трафикант на мигранти

Варна<+> 29.12.2020 19:37 Снимка: ДНЕС+

Апелативен съд Варна наложи задържане под стража на издирван в Гърция трафикант на мигранти

Апелативният съд отказа по-лека мярка за неотклонение на издирван от гръцките власти за превоз на мигранти и притежание на хладно оръжие, съобщават от институцията за ДНЕС+. 

Апелативният съд във Варна потвърди задържането под стража на обявен за международно издирване българин. Гръцките власти издирват Атанас Д. с издадена от прокуратурата към Апелативен съд – Солун Европейска заповед за арест. Южната ни съседка иска предаването му с цел изтърпяване на наказание по влязла в сила през 2016 г. присъда.

Атанас Д. е бил признат за виновен, че в съучастие е извършил незаконен превоз във вътрешността на страната на чужденци. Според Европейската заповед за арест, на 10 октомври 2011 година заедно с друг подсъдим на магистралата Атина – Евзони той качил в автомобила си 9 мигранти – граждани на Пакистан, Мароко и Сомалия.

Те били влезли на гръцка територия без разрешение. Второто обвинение срещу него било за притежание на нож без законово основание, което в Гърция е забранено. Наложено му е било наказание 21 години и 3 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 50 200 евро.

На 17 декември 38-годишният мъж е бил задържан в Провадия, а арестът му е бил потвърден ден по-късно от Окръжния съд във Варна.

Защитата на Атанас поиска от Апелативния съд по-лека мярка за неотклонение, която би осигурила участието му в разглеждането на делото за екстрадиция по същество. Адвокатът му обясни, че процесът в Гърция е бил без участието на подсъдимия или негов защитник, и присъдата е произнесена задочно.

Представителят на Апелативната прокуратура отбеляза, че за утре пред Окръжния съд е насрочено делото за предаването на Атанас на гръцката държава и изменение за мярката за неотклонение за един ден е безсмислено.

Според съдебния състав, няма здравословни или други причини, които да са пречка за престоя в ареста на исканото лице. И Апелативният съд счита, че най-тежката мярка за неотклонение ще даде нужната сигурност за участието му в производството по Европейската заповед за арест. Освен това, тези дела се разглеждат и приключват в кратък срок.

Като съобрази постъпилите документи и становищата на страните, Апелативен съд – Варна потвърди определението на Варненския окръжен съд за задържане на Атанас Д. - издирван от гръцките власти за изтърпяване на присъда за подпомагане на незаконно влизане в страната на граждани от трети страни и за притежание на хладно оръжие.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359