Ало измамници от Варна се представят за служители на енергото

Варна<+> 28.02.2024 11:51 Снимка: ДНЕС+

Ало измамници от Варна се представят за служители на енергото

Ало измамници от Варна се представят за служители на енергото и искат пари от абонатите. Мъж от Варна, на когото са се обадили, разказа как е бил изнудван.

Тодор Костов получава обаждане по телефона от неизвестен номер и е изненадан от чутото. "Каза: "Инкасатори са установили, че вашият електромер е отворен и разпломбиран, знаете ли нещо по въпроса?", обяснява той и допълва, че е отговорил, че не знае. "Вие крадете ток от енергото или от друг съсед. Сигурен ли сте, че не ограбвате някого?", била репликата от отсрещната страна.

Самият Тодор Костов работи във варненското енергодружество и веднага се усъмнил, че се опитват да го измамят. Мъжът запазил самообладание и на свой ред започнал да задава въпроси.

"Пратете техници да видят и съответно да си направят проверка. Разговорът продължи с това, че могат да пратят, но ще струва пари. Трябвало да си платя, за да може да се оправи нередността, която е установена. Когато започнах да задавам въпроси, каза че ще струва пари, но не се стигна до сума, тъй като явно задавам прекалено много въпроси и няма да се подлъжа", каза Тодор Костов.

От варненското енергодружество призоваха гражданите, които получат такова обаждане, да се свържат с полицията или с дежурните в енергото.

"Ние говорим с наши клиенти и комуникираме с тях само и единствено когато има изрично подаден сигнал за услуга, която те искат. В този случай се обаждаме от номер, който не е скрит. Нашият служител се представя и казва във връзка с кой сигнал и кое обаждане търси нашия клиент. Нямаме практика да звъним и ние проактивно да предлагаме услуги на клиентите. Имали сме такъв случай преди две години в област Велико Търново, имахме сигнали. Алармирахме клиентите, но за съжаление, измамниците нямат почивен ден", посочи Петя Попова, директор "Комуникации" в "Енерго-Про" - Варна.

Тодор Костов също съветва хората: "Наистина ако има такива обаждания, а то със сигурност има и към други хора, да не се подлъгват".

От енергодружеството отново напомнят на своите клиенти, че трябва да бъдат бдителни и да не се доверяват на подобни обаждания, предава БНТ. 

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612