25-годишен бе осъден за противозаконно отнемане на чужди автомобили и кражба на вещи в Аспарухово

Варна<+> 10.09.2021 12:33 Снимка: ДНЕС+

25-годишен бе осъден за противозаконно отнемане на чужди автомобили и кражба на вещи в Аспарухово

Самото противозаконно отнемане на коли е извършено в кв. Аспарухово през месец януари тази година, в условия на продължавано престъпление – на два пъти, през непродължителен период от време и при сходна обстановка, като автомобилите са били различни модели от една и съща марка. Подсъдимият често обикалял улиците в търсене на възможност да покара чужди автомобили, като се оглеждал за оставени отключени и видимо некарани от дълго време коли.

Първоначално, през нощта на 14 срещу 15 януари, влязъл в превозно средство, което неуспешно опитал да запали с намерен вътре счупен автомобилен ключ, а после избутал по инерция и изоставил без надзор на близка улица. 

Няколко дни по-късно пробвал да запали друга чужда кола и тъй като акумулатора бил изтощен, решил да се върне и вземе този на вече изоставения от него автомобил. Той откраднал кутия за бушони и акумулатора, монтирал го на втората кола и карал из квартала. Поради неразумната скорост и поведение при шофиране под Аспарухов мост, подсъдимият се ударил в препятствие, което  довело до повреди на фар, съединителен комплект, броня и други щети, оценени за над 800 лева. 

25-годишният подсъдим е неосъждан. За всяко от деянията – противозаконното отнемане на автомобили и кражбата на вещи,  Районният съд във Варна наложи отделни наказания, като той следва да търпи най-тежкото от тях – една година лишаване от свобода, изтърпяването на което се отлага с изпитателен срок от 3 години. 

Подсъдимият бе осъден да заплати претърпените имуществени вреди в резултат на престъплението, държавната такса върху уважения граждански иск и направените по делото разноски.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448