2 години и половина затвор за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана

Варна<+> 09.06.2021 10:56 Снимка: ДНЕС+

2 години и половина затвор за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана

Варненският апелативен съд потвърди присъда на Окръжен съд – Варна, с която подсъдим е бил признат за виновен в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Наложеното наказание на Мартин П. е лишаване от свобода за 2 години и 6 месеца. Подсъдимият трябва да заплати общо 240 хиляди лв на петте наследници на жертвата за причинените им неимуществени вреди.

Една от дъщерите на подсъдимия Мартин П. в миналото живеела на семейни начала с починалия Стефан С. Двойката имала две деца, които отглеждал Стефан. Той обаче смятал бащата на съжителката си за виновен за раздялата си с жената.

На 6 октомври мъжът отишъл до къщата на бившия си тъст в Дългопол. Ударил по-възрастния мъж, но той отвърнал, пробождайки бащата на внучките си с джобен нож. Раненият успял да се придвижи до филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Дългопол. Въпреки реанимационните действия, починал. Подсъдимият се предал в полицията. Съдебно-медицинска експертиза сочи, че причина за смъртта е нараняване в сърцето.

Деянието е квалифицирано като извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. В решението си Апелативният съд пояснява, че пострадалият е извършил нападение над подсъдимия, с което е създал непосредствена опасност от увреждане на телесната неприкосновеност и здравето на Мартин П. Безспорно е установено, че зетят е предизвикал конфликта. Атакувал е подсъдимия в гаража му, така че той безспорно е имал право да се защити. Направил го е като е нанесъл ударите с нож. Защитата обаче е била несъответна на агресията. Апелативният съд намира, че подсъдимият е използвал ножа без да е било наложително противодействие с такова оръжие, тъй като пострадалият го е нападал само с ръце. Затова и настоящата инстанция приема извода на Окръжния съд, че подсъдимият е превишил пределите на неизбежната отбрана. 

Настоящата инстанция не намери предпоставки за промяна на присъденото наказание „лишаване от свобода“, както и на обезщетенията за претърпените неимуществени вреди от роднините на починалия.

С тези аргументи Варненският апелативен съд прецени атакуваната присъда за правилна, законосъобразна и я потвърди изцяло.

Решението може да се обжалва и протестира пред ВКС.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448