Варна<+> 26.05.2022 12:31 Снимка: ДНЕС+

1300 литра нелегален алкохол спипаха в Долни Чифлик

Над 1300 литра етилов алкохол без документи за платен, начислен или обезпечен акциз, задържаха митнически служители от сектор „Оперативен контрол“,  отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в ТД Митница Варна. Алкохолът с мирис на ракия е открит в частен имот в района на Долни чифлик, където  е съхраняван в 11 пластмасови бидона с голям обем и пълни в различна степен. В рамките на проверката ползвателите на имота не са могли да предоставят изискуемите документи по Закона за акцизите и данъчните складове. 

До установяване на голямото количество се е стигнало след рутинна проверка, извършена от митническите служители в търговски обект в същото населено място. Инспекторите установили, че в магазина се продават цигари с валиден български бандерол, но без издадено разрешително за търговия с тютюневи изделия, което представлява административно нарушение.

В търговската част на обекта митническите инспектори намерили и туба с 8 литра алкохол – ракия, за която станало ясно, че се предлага за продажба.  За трите нарушения по Закона за акцизите и данъчните складове са образувани административнонаказателни производства.

При други две проверки по линия на противодействие на акцизните нарушения митническите служители от сектор „Оперативен контрол“ установяват и общо 38 кг тютюн за пушене без валиден акцизен бандерол. 22 кг  нарязан тютюн за пушене в найлонови торби и в куфар са намерени в лек автомобил на паркинг пред супермаркет във Варна. Други 16 кг нарязан тютюн са установени в частен дом в град Суворово. По случаите са образувани досъдебни производства  по чл. 234, ал.1 от Наказателния кодекс.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648