Жълт картон за лента с цветовете на дъгата, англичаните коленичат преди Иран

Спорт 21.11.2022 10:17 Снимка: ДНЕС+

Жълт картон за лента с цветовете на дъгата, англичаните коленичат преди Иран

Нестандартното по редица причини световно първенство по футбол, което се провежда в Катар, може да доведе до още един прецедент.

Впрочем в Англия и Германия, които са едни от потенциалните жертви на новаторството, са почти убедени, че това ще се случи и вече са силно обезпокоени.

За какво става дума?

Общо седем капитани на европейски отбори ще носят на мондиала лента със символа One-Love, който е знак на протеста срещу хомофобията и расизма и е в подкрепа на човешките права. Тя е с цветовете на дъгата

На ФИФА това ама въобще не се харесва, тъй като е косвена атака срещу домакините, тъй като не се е случвало до момента.

И затова се очаква да има санкции. И ФИФА вече подготви почвата за това, макар че все още няма нищо официално. Същото обаче бе и положението с бирата по стадионите, която бе забранена 48 ч преди старта на световното.

От световната централа ще държат подготвени от нея ленти да бъдат ползвани. Те ще са различни за груповата фаза и етапите на елиминациите.

Според германския вестник “Билд” това е ход, който ще прокара забраната на One-Love и съответно нейното носене ще води до санкция.

И тя няма да е само парична глоба. Германското издание твърди, че има вариант вратарят на бундестима Мануел Нойер да получи заради лентата жълт картон още преди началото на мача с Япония в сряда. ФИФА изисква от съдиите да са абсолютно педантични. Втори жълт картон ще означава един мач наказание за Нойер.

Същото важи и за голмайстора на Англия Хари Кейн, който утре трябва да изведе родината на футбола за първи мач на мондиала. “Трите лъва” срещат Иран.

Така, за да може ФИФА за пореден път да угоди на катарците, може да се получи ситуация, при която Англия и Германия да бъдат лишени от едни от най-добрите си футболисти до изчистването на картоните.

Селекционерът на британците Гарет Саутгейт пък обяви, че преди мача срещу Иран момчетата му ще коленичат.

Този ритуал се практикува на Острова като подкрепа на борбата срещу дискриминацията и расизма.

Джеймс Мадисън остава под въпрос за двубоя с иранците. Нападателят на “Лестър” пропусна тренировката в неделя заради контузия и вероятно няма да успее да се възстанови за откриващия мач на Англия на шампионата.

Мадисън бе единственият отсъстващ от заниманието. Играчът контузи коляното си в мача срещу “Уест Хем” миналия уикенд.

Всички останали 25-има футболисти на Англия тренираха на пълни обороти, включително Кайл Уокър и Калвин Филипс, които също се оплакваха от травми.

CHF CHF 1 2.00187
GBP GBP 1 2.27939
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62978
USD USD 1 1.81667