Защо държавата е мащеха за ученическия спорт?

Спорт 29.01.2024 11:11 Снимка: ДНЕС+

Защо държавата е мащеха за ученическия спорт?

Млади шампиони просят пари, за да представляват България

Държавата отново е мащеха за ученическия спорт! Това стана ясно от кампания за набиране на средства за момичетата от баскетболния отбор (8-10-и клас) на 35-то Средно езиково училище „Добри Войников“ в София.

През лятото на 2023 г. те печелят титлата от финала на Ученическите игри в Сливен. По този начин извоюваха правото да представляват България на Световните ученически игри, които ще се проведат в Макао (Китай) през месец юни.

СТУДЕН ДУШ

Но след първоначалната еуфория се оказва, че пари за пътуването им… НЯМА! Изненадваща новина на фона на факта, че още през 2015 г. тогавашният министър на младежта и спорта Красен Кралев осигури средства за билети и такси за участията в Световните ученически игри за всички държавни шампиони. До този момент в бюджета на ММС такива пари никога не се бяха предвиждали и талантливите български деца бяха принуждавани да събират средства с дарителски кампании или да се откажат от мечтите си за международна изява. Години наред програмата работеше безотказно и шампионите получаваха право да защитават цветовете на Родината извън нейните граници.

НАЧАЛОТО НА ПРОБЛЕМИТЕ

Така е до пандемията от COVID-19 през 2020 г., когато по обективни причини Игри не се проведоха. През 2021 г. обаче отношенията между Министерството на младежта и спорта и Българската асоциация спорт за учащи (БАСУ) с председател Юлия Боянова започват да скърцат. БАСУ не успява да изпълни бюджета си и трябва да връща пари. Не го прави, което принуждава ММС да заведе дело за неизразходваните суми. В крайна сметка се стига до споразумение за разсрочено плащане, което обаче БАСУ не изпълнява.

Когато държавните институции са слаби, проблемите се задълбочават. Такъв е случаят с ученическия спорт и Министерството на младежта и спорта. Създаденият от Красен Кралев механизъм, който подпомага участието на българските деца на Световните ученически игри започва да боксува и никой от четиримата му наследници (Андрей Кузманов, Радостин Василев, Весела Лечева и Димитър Илиев) не успява да отпуши ситуацията, която сега ни връща почти десетилетие назад – когато средства за международни участия на учениците нямаше.

СЛОЖНИЯТ УЧЕНИЧЕСКИ СПОРТ

Организацията на ученическите игри в България и ученическия спорт като цяло всъщност е сложен процес, в който участват Българската асоциация спорт за учащи (БАСУ), Министерството на младежта и спорта (ММС), Министерството на образованието (МОН) и общините.

БАСУ предлага ежегоден календар и правила за провеждане на ученическите игри, който се разглежда от комисия с участието на ММС, МОН и независими експерти. След това се сключва договор за финансиране, в което по различен начин участват спортното и образователните министерства и общините. Самите състезания включват регионални, зонални игри и финали.

БАСУ е със статут на спортна федерация, която подлежи на лицензиране, но и на отнемане на лиценза от ММС. В нея членуват 25 спортни клуба, но сред тях има и едноспортови без предмет на дейност ученически спорт. Проблем е също, че липсва представителство в цялата страна, което допълнително създава трудности при организацията на места.

Запознати твърдят, че през последните години всеобхватността на провеждане на ученическите игри е меко казано дискусионна.

Интересен и допълнително заплетен е казусът кой и как финансира международните участия на държавните шампиони. На сайта на БАСУ съществува документ, според който „Участието на отборите в международните ученически състезания се организира и координира от БАСУ като се финансира от ММС, МОН, собствени средства, спонсори и др.“ В държавните нормативни документи за 2024 г. обаче ангажимент за финансиране от ММС и МОН липсва! И е странно как председателят на БАСУ Юлия Боянова е сложила подписа си под текст за държавен ангажимент, какъвто реално няма.

А защо държавата не е поела такъв ангажимент за 2024 г., също е интересен въпрос! Защото, докато тя работеше и участваше в организацията на ученическия спорт до 2021 г.  беше стриктно разписано кой къде и как участва! И средства за международния календар имаше.

ОТНОВО НА БАСКЕТБОЛА

Баскетболните шампионки и техните треньори пишат писма до Министерството на спорта, Министерски съвет, Българската асоциация спорт за учащи, дори до китайското посолство, но от отговорите става ясно, че пари няма. Никой обаче не им обяснява каква е причината. А тя е именно в неуредените отношения между БАСУ и ММС. Защо тази информация се крие от треньорите и състезателите, не е ясно.

„Непрекъснато в новините разни фактори тръбят, че се прави всичко за младите, че младежкият масов спорт е от първостепенно значение. Но в нашия случай се получава нещо различно. Държавата тотално е абдикирала от задълженията си към младите хора. И то към такива, които ще носят герба на гърдите си и ще настръхват, когато слушат родния химн. От всички институции любезно ни отговарят, че са изключително радостни от нашите успехи и ни подкрепят, но за съжаление не могат да ни подпомогнат финансово. Дори Българска асоциация спорт за учащи, която е пряко отговорна за участието на българските отбори в тези шампионати, държи всички ни в неведение случва ли се нещо и какво“, обясни пред NOVSPORT.COM треньорът на момичетата Огнян Аспарухов.

Тъй като Световните игри в баскетбола са в Китай, сумите, които се търсят са сериозни. Самолетните билети са над 2 000 лв. на човек в двете посоки, необходима е задължителна застраховка, таксата за участие (150 евро на човек), виза за Китай. Треньорите и водачът на делегацията задължително участват на онлайн семинар (още по 150 евро на човек). За пансион  - 11 дни по 60 евро на ден за 15 души.

КАМПАНИЯТА

Ръководството на училището безусловно подкрепя усилията на отбора и освен споменатите вече писма до отговорните институции, традиционният Коледен базар е изцяло ориентиран към осъществяване на мисия „Макао 2024“. Училищното настоятелство организира дарителска акция в подкрепа на участието на отбора на Световното първенство. Предстои организирането на благотворителен мач, на който ще бъде представен състава, който ще участва на игрите.

„Държавата тотално е абдикирала от задълженията си да се грижи за здравето и физическото развитие на подрастващите. Състезанията се организират, както са се провеждали и преди 30 години. Институциите, които ги администрират, са в противоборство помежду си, и взаимно си прехвърлят отговорностите. Затова и широката основа (масовият спорт) е на такова ниво, което пряко се отразява и на професионалния спорт. Организирането и провеждането на състезанията за ученици е изключително формално. За отбиване на номера. Често пъти за организатори се поставят хора без никакъв опит в организирането на състезания. Затова и миналата година се стигна до парадокса да бъде обявен за състезателен ден, в който се провежда задължителното Национално външно оценяване. Спортният календар се изготвя, без да бъде съобразен с ангажиментите на участващите в него. Дори и за тази година, Републиканското първенство е предвидено във време, когато един от потенциалните участници в него, би трябвало да представя България в Макао“, обяснява Аспарухов.

Важна подробност е, че последният победител в Световните баскетболни ученически игри през 2022 г. в Белград, е отборът на ПГ „Константин Фотинов“ от гр. Самоков. Дали обаче няма да е за последно.

„Тоест, летвата е вдигната изключително високо, но нашите момичета, а и ние, техните треньори, се надяваме на достойно представяне. Разбира се, ако стигнем до Макао“, допълва Огнян Аспарухов.

 А случаят с баскетболния отбор не е единичен. В същата ситуация са поставени футболът (който също е в Китай) и волейболът (в Сърбия), които трябва да се спасяват поединично, за да обезпечат участието си в международните прояви.

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549