Заради съвети от Градев, заплаха с ново наказание за Антъни Иванов

Спорт 28.07.2024 15:37 Снимка: ДНЕС+

Заради съвети от Градев, заплаха с ново наказание за Антъни Иванов

Плувецът Антъни Иванов е заплашен от ново двугодишно наказание за нарушение на антидопинговите правила. Както е известно, той изтърпява санкция от 2 години след пропуснати 3 проверки. Сега към тях може да се прибавят още две.

През последните дни се разрази нова яростна кореспонденция между защитника на Антъни без юридическа диплома Георги Градев и Антидопинговия център, в която изобилства от членове и алинеи от различни антидопингови правилници и наредби. Към момента обаче е факт, че плувецът изтърпява 2-годишна санкция, наложена му от Световната антидопингова агенция.

Според правилата наказан състезател няма право да се готви в клуб и под указанията на треньор два месеца преди да изтече наказанието му.  Градев обаче твърди, че клиентът му може да се върне към тренировъчна дейност още на 26 юли 2024 г., тъй като настоява, че от санкцията трябва да се приспаднат периодите, в който тя е обжалвана и е замразена. След като обаче наказанието е потвърдено, гратисният период следва да бъде изпълнен като част от 2-годишното наказание. Тоест до 08.06.2025 г.

Факт е, че финалната санкция не зависи от българския Антидопингов център, който може само да следва правилата и да информира състезателите за развитието на случая, съобщава novsport.com. 

„Периодите, в които по Ваше искане беше спряно изпълнението на решението на Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет, първоначално от Спортния арбитражен съд, а след това и от Федералния съд в Швейцария, не могат да бъдат зачетени като изтърпяване на санкция. Изложеното се потвърждава и от становището на арбитъра по делото пред САS, което сте приложил, и от естествения принцип за справедливост като основа в правото. Относно разсъжденията Ви по чл.52, ал.2 от Наредбата за антидопингова дейност и чл.10.14.2 от Световния антидопингов кодекс /Кодекса/, бихме Ви посъветвали да се запознаете и с чл.23.2.2 от Кодекса, където изрично и изчерпателно са изброени текстовете от Кодекса, които следва да бъдат възпроизведени дословно в националните антидопингови правила. Член 10.14.2 от Кодекса не е част от тези текстове, а изменението на чл.52 от НАД, както и цялата НАД е съгласувана със Световната антидопингова агенция. Във връзка с твърдените от Вас намерения на Антъни Иванов да се завърне от днес към тренировъчна дейност, за пореден път предупреждаваме, че това би било в нарушение на чл.51, ал.1 от НАД и ново основание за прилагане на чл.53 от НАД.“, отговаря преди ден на Градев изпълнителният директор на Антидопинговия център д-р Виолета Заркова. 

Това на практика означава, че Антъни е заплашен от ново наказание, за което той е уведомен.

„С оглед на изложеното, Антидопинговият център отново насърчава г-н Антъни Иванов да потърси квалифицирана правна помощ, както и да премине отново антидопингово обучение, предоставено или признато от Антидопинговия център”, се казва още в писмото на д-р Заркова до Градев.

„Още в началото опитахме да помогнем на Антъни Иванов като му обясним какви са правилата и какви са неговите задължения в създадената ситуация. Не можем обаче да му влияем чии съвети да слуша. Решенията и последствията от тях са негови. Но искам да подчертая, че ако беше следвал процедурата, той можеше дори да участва в квалификациите за Олимпийските игри. В момента, ако той поднови тренировки има опасност да получи ново двугодишно наказание и така санкцията му да стане общо 4 години“, обясни пред Novsport.com директорът на Антидопинговия център Виолета Заркова.

Отговорът на Антидопинговия център доведе до нова атака от страна на Георги Градев, който в профила си във фейсбук обяви:

„По мое мнение, Антидопингов център е сбирщина от некомптентни пенсионерки, които мафията в спорта използва като бухалка срещу непокорни атлети като Антъни Иванов…

И завършва: Антъни Иванов няма да се съобрази с мнението на мафията! Той ще се завърне към тренировки с клуб още утре (днес беше на изслушване в съда в Лозана по делото с World Aquatics). Ако мафията тръгне отново срещу него, няма да се поколебая да дам всички на прокурор и под съд!

До момента правните съвети на Георги Градев са стрували на Антъни Иванов около 70 000 лева, срещу което той получи двугодишно наказание, което сега може да се превърне в 4-годишно.

CHF CHF 1 2.0386
GBP GBP 1 2.31794
RON RON 10 3.93385
TRY TRY 100 5.46346
USD USD 1 1.80095