За децата - от школата по вратарство на Джиджи Буфон до скаутски лагери

Спорт 19.06.2022 17:34 Снимка: ДНЕС+

За децата - от школата по вратарство на Джиджи Буфон до скаутски лагери

Летните занимания за деца са толкова разнообразни, че могат да задоволят и най-претенциозните родители - от уроци по езици, през скаутски походи до това да тренират като Буфон.

Футболният лагер на най-добрия вратар в историята ще се състои от 19 до 25 юни на стадион “Берое” в Стара Загора и е организиран от местно спортно дружество и “Академия Буфон”. Авторитетната школа за първи път ще има свой камп в страната ни.

Освен да тренират и учат техниката на легендарния Джанлуиджи, децата ще получат и програмата по спортно хранене на гордостта на Карара, засенчил дори мрамора, от който е изваян Давид на Микеланджело. Тренировките ще бъдат под наблюдението на B1 треньорите от Италия и България, което гарантира най-високото ниво.

Скаутски лагери пък има през седмица от средата на юни до края на август. Цената е 390 лева за 6 дни, като включва храненията. Правят се и еднодневни походи с цена до 100 лева.

Спортна школа в столицата предлага безплатно обучение в различни видове спорт. Приемат всички деца на възраст от 5 г. до 18 г., които имат желание да се спортуват в свободното си време. децата избират между баскетбол, художествена гимнастика, плуване, бадминтон, спортна гимнастика, волейбол, лека атлетика, футбол и хандбал.

Доста училища предлагат и летен лагер на морето, както и в планината. Продължителността е от 5 до 14 дни. Цените варират според това дали децата ще спят на бунгала или в хотел. Обикновено най-скъпите лагери са до 800 лева, в които влизат всички хранения. Обикновено групите са от поне 100 души и хотелите дават големи отстъпки. Особено ако пътуването е резервирано преди началото на сезона, както често правят училищата.

За по-артистичните има курсове по рисуване и изобразително изкуство: първата седмица децата ще усвоят стила на Марк Шагал, а през втората вече ще следват експресионизма на Полък. Ако детето ви е сред 10-14 годишните, може да избирате между комикси или street art.

Програмиране в планината е друга опция, на която родителите могат да запишат наследниците си. Лагерът е от 26 юни до 1 юли и е в Родопите. Освен по програмиране, той дава умения и по роботика.

Децата обичат морето, което прави сърф лагерите доста подходящи. Поне 3 такива обучения, в които все още има свободни места, откри екип на “24 часа”. А може и да ги запишете на лагер с езиково обучение. Той е двуседмичен, предлагат се опции за английски, испански, френски, немски и италиански език.

Искате детето ви да остане в София, но да има занимания през деня? Не е проблем. Съществува академия за обучение по изкачване на стени, специално пригодени за целта. Срокът е двуседмичен. Подобен е и срокът на обучението по планинско колоездене, отново децата се прибират у дома вечерта.

Децата обичат да снимат клипове. Затова

има специализирани курсове по влогърство. Те са едноседмични. Продължават от сутрин до края на работния ден на родителите, така че е решение за тези, които няма на кого да оставят децата си.

А можете да ги запишете и на летни училища. Там предлагат всевъзможни курсове, обучения, а храната е осигурена. “Летните училища са се превърнали в бизнес. Така обаче децата не могат да дишат. Не стига, че цяла година са с възрастните, които им казват какво да правят, най-накрая училището свършва и ние отново ги пращаме при други възрастни. Лятото трябва да бъде време за почивка и мързелуване”, обяснява Рафаеле Мантегаца, преподавател по педагогика в Бикока в Милано.

Звучи добре, но как? Родителите работят, а както се знае - от скука се вършат най-големите глупости.

“Не искам да пренебрегвам проблемите на работещите родители, но нима в големите блокове в града не може да се организирате със съседите? Защо вместо да пращате децата насам - натам, не създадете група за “взаимопомощ” между семействата, може да повикате и баби и дядовци, и така децата ви ще играят заедно по спонтанен начин?”, дава идея Мантегаца.

Вместо да се упражняват в дриблиране с някой супер треньор, можем да оставим децата да ритат на игрището пред блока. И то безплатно. Без да таим надежди, че това ще бъдат бъдещите Алесандро Дел Пиеро или Джиджи Буфон. Нека си ритат на воля, защото на тяхната възраст футболът е преди всичко игра. /24 часа

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147