WTA прекратява всички турнири в Китай заради случая с Пън Шуай

Спорт 02.12.2021 12:44 Снимка: БГНЕС

WTA прекратява всички турнири в Китай заради случая с Пън Шуай

Женската тенис асоциация (WTA) прекратява провеждането на всички турнири в Китай поради притесненията си около безопасността на бившата номер 1 в света на двойки Пън Шуай. Китайска тенисистка, шампионка на двойки от Ролан Гарос и Уимбълдън, бе в неизвестност близо месец, след като в началото на ноември обвини в сексуално посегателство бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли.

След като WTA заплаши, че ще изтегли турнирите си от Китай през последните десетина дни в китайски медии бяха публикувани снимки и клипове с Пън Шуай, а след това тя проведе и разговор с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Президентът на WTA Стив Саймън се съмнява в достоверността на доказателствата за състоянието на Пън и в крайна сметка изпълни заплахата си. "Имам сериозни съмнения, че Пън е свободна, в безопасност и не обект на принуда или цензура. Няма как в такъв случай да искам от нашите тенисистки да играят там, след като Пън не получава възможност да комуникира свободно и очевидно бе поставена под напрежение да оттегли обвиненията си в сексуално посегателство. Лидерите на Китай не ни оставиха избор", заяви Саймън.

Решението на WTA ще коства на организацията стотици милиони долари загуба от телевизионни права и спонсорски договори. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.03457
GBP GBP 1 2.28993
RON RON 10 3.9344
TRY TRY 100 5.57348
USD USD 1 1.79566