Волейболистите разплакаха Белгия и завършиха квалификациите с победа

Спорт 08.10.2023 14:27 Снимка: ДНЕС+

Волейболистите разплакаха Белгия и завършиха квалификациите с победа

Бихме 3:2

Мъжкият ни национален отбор по волейбол спечели последния си мач от олимпийската квалификация в Китай. Нашите сломиха Белгия с 3:2 (25:21, 23:25, 21:25, 25:22, 15:13). Това беше четвъртият успех на България в турнира след победите над Китай, Нидерландия и Мексико. Той обаче не беше достатъчен за класиране на Париж 2024. Остава ни един последен, но много малък шанс при серия победи в следващото издание на Лигата на нациите. Ако Белгия бе спечелила, то отборът отиваше със сигурност на олимпиадата. Сега, при победа над Мексико, за Париж ще лети Канада!

Първият гейм започна много равностойно. Българската блокада работеше като компютър, а капитанът Цветан Соколов правеше най-много точки. Равенствата се редуваха до 10:10. Тогава дойде и много спорен момент. Нашият треньор Пламен Константинов и Соколов влязоха в спор с главния съдия. В крайна сметка наставникът ни получи червен картон и това означаваше още една точка за Белгия. В този момент „червените дяволи" взеха и предимство от 16:12. Константинов взе таймаут и българите направиха три поредни точки.

В последвалите минути обаче отново Белгия започна да доминира и протегна ръка към спечелването на гейма – 19:16. Блокадата ни продължи да действа добре и с атака на Соколов намалихме изоставането до една точка. Поредният български блок направи 20:20.
Белгийското прекъсване не помогна. Пред тройната българска блокада съперникът пак беше безпомощен и вече ние водихме 22:20. В този момент 16-годишният Симеон Николов изпълняваше страхотни начални удари. Ас на Мартин Атанасов направи резултата 24:21. Белгийците ни помогнаха с грешка още при първия геймбол.

Втората част приличаше на първата по интрига. Белгия взе крехък аванс от началото, но нашите се държаха добре на терена. Отново капитанът Соколов беше най-мощното ни оръжие. Съперникът така и не успя да намари начин да спре нападателя. Няколко пъти в частта Белгия повеждаше с по три точки, а нашите намаляваха изоставането. Драматично се разви краят на гейма. Белгия поведе с 23:20. България отново доведе разликата до една точка. В крайна сметка Белгия изравни с 25:23.
Третият гейм вече не беше така равностоен. България направи доста грешки от начален удар, а блокадата не беше толкова успешна. Съперникът поведе с 12:8 и после с 16:10. Нашите намериха сили единствено да уплашат Белгия при резултат 24:18. Спасихме три геймбола, но при четвъртия „червените дяволи" взеха своето.

Четвъртата част беше под диктовката на България. Добрата блокада и атака се завърнаха. Константинов пусна в игра Георги Сеганов като разпределител на мястото на Симеон Николов. Преднината ни непрекъснато растеше. Много добри минути имаше Аспарух Аспарухов. Нашите поведоха убедително и когато стигнаха до 23:18, изглеждахме сигурни победители в гейма. Белгия успя да напрегне частта и стигна до 24:22. България обаче вкара мача в тайбрек с 25:22.

Петата част започна драматично с размяна на точки. Напрежението беше в белгийския състав, който се нуждаеше от победа за класиране на олимпийските игри. Равенствата продължиха само до 2:2. Отново прекрасен Соколов помогна да поведем с 6:2 – включително и ас. Притиснати до стената, белгийците скочиха за обрат. И стигнаха до равенство при 8:8. След прекъсването на Пламен Константинов дойде ред да вземем нови две точки. Соколов отново беше вездесъщ. Капитанът атакуваше блестящо и резултатът стана 12:9. Белгия играеше с „нож между зъбите" и отново тръгна на обрат. Две поредни точки направиха драмата пълна. С ас Белгия изравни – 13:13. Първият мачбол дойде за България – 14:13. Николай Пенчев направи страхотна блокада и победа

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549