Вече е възможно провеждането на международни състезания в България

Спорт 31.07.2020 11:37 Снимка: ДНЕС+

Вече е възможно провеждането на международни състезания в България

След съгласуване между Министерството на младежта и спорта и Министерството на здравеопазването, беше издадена Заповед № РД-01-443/30.07.2020 г. на министъра на здравеопазването, с която се позволява пребиваването в България на чуждестранни граждани, които са участници или организатори на международни спортни състезания. Независимо от държавата-начална точка на отпътуване, те няма да бъдат поставяни под 14 дневна карантина при пристигането си у нас. Това ще позволи провеждането, при равни условия за участниците, на футболни мачове под егидата на УЕФА и ФИФА, както и на надпревари в други спортове с международен ранг.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев утвърди Указанията за прилагане на Заповедта, с които ще бъдат запознати лицензираните спортни федерации у нас. Съгласно тях, централите по съответния вид спорт трябва да представят в ММС данни за имената на лицата и мястото (адресът) на пребиваването им в България. Данните ще бъдат използвани за изготвяне на писмо, което да послужи на органите на граничния контрол.

Всички лица, на които е разрешено влизането в страната, и които пристигат с начална точка на отпътуване от държави членки на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, от страни по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Държавата Ватикан), от Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Йордания и Украйна се допускат на територията на страната без да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен резултат за COVID-19.

Всички лица, на които е разрешено влизането в страната, и които пристигат с начална точка на отпътуване от трети страни извън посочените (в това число и Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел, Кувейт) се допускат на територията на България при представен отрицателен PCR тест за коронавирус, проведен до 72 часа преди влизането им в страната.

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827