В съдебната зала Алвеш ридае, прокуратурата не се трогна от драмата му

Спорт 08.02.2024 13:27 Снимка: АР/БТА

В съдебната зала Алвеш ридае, прокуратурата не се трогна от драмата му

Версиите на Алвеш и на ищцата, описващи случилото се в тоалетна на дискотека, се разминават

Окончателната присъда по обвинението срещу него в изнасилване се очаква до 20 дни

Съдебната сага около Даниел Алвеш счупи всякакви рекорди по интерес във вчерашния си трети и най-ключов епизод, който бе следен на живо по всички големи медии в страната. Показания пред съда в Барселона дадоха както обвиняемият в изнасилване футболист, така също ищцата и съдебни медици. Бяха изгледани и над час и половина видеозаписи от охранителните камери (само за присъстващите вътре в залата, но не и пред представители на медиите) в дискотеката от въпросната вечер на 30 срещу 31 декември 2022 година.

От лагера на Алвеш продължават да пледират за невинност или за минимална условна санкция, докато прокуратурата настоява за максималното наказание от 12 години зад решетките. Докато даваше показания пък, легендата на Барселона избухна в плач, като се наложи заседанието да бъде прекратено за кратко.

Версията на двете страни се различава коренно, а съдът трябва да се произнесе в следващите 20 дни. Ето спорните моменти и показанията на двете страни.

ВЕРСИЯТА НА АЛВЕШ

Бразилецът продължава да настоява, че е бил под влияние на огромно количество алкохол и не е съзнавал действията си. Той твърди, че преди той и компанията му да отидат във ВИП залата на дискотека "Сътън", е изпил поне бутилка и половина вино и няколко уискита. След като влезли в дискотеката, поканили съседна компания от 5 момичета на своята маса.

"Танцувахме и тя (ищцата, б.р.) започна да флиртува с мен. Докосваше ме по слабините, търкаше се в мен, очевидно знаеше кой съм, защото поиска да се снимаме. Усетих явен сексуален намек в действията й. Затова й предложих да отидем заедно до тоалетната (единствено място, където няма камери, б.р.). Тя дойде съвсем добороволно. Аз седнах на тоалетната чиния, тя ми свали панталоните и ми направи фелацио.

Искаше и полов контакт, но аз не пожелах. Тя беше на колене, а после за секунди седна в мен. Приключихме бързо и аз излязох първи и сам, защото не исках да ни виждат, че излизаме заедно. След това тя и приятелките й си тръгнаха, а след още няколко питиета аз се прибрах вкъщи. В нито един момент тя не е казала, че не желае да прави нещо. Всичко беше по взаимно съгласие, не съм я удрял, не е имало насилие, не съм такъв човек", обясни пред съда Алвеш, като в най-емоционалния момент избухна в сълзи. Той заяви също така, че е променял няколко пъти версията си пред съда, защото се е опитвал да спаси брака си.

ВЕРСИЯТА НА МОМИЧЕТО

Според показанията на ищцата (тя говори зад параван и с компютърно моделиран глас, б.р.), Алвеш е бил много настоятелен на дансинга, целувал я е по врата и я е поканил да отидат на по-тихо място, за да могат да разговарят и да изпият на спокойствие по едно питие. След като са влезли в тоалетната, бразилецът станал агресивен. С няколко удара я накарал да падне на колене и да му прави фелацио.

После я обърнал права към стената и я изнасилил. Като настоявал през цялото време тя да повтаря, че е "неговата малка кучка". След като всичко свършило, тя веднага отива при охраната на дискотеката, където избухва в плач (това се потвърждава от камерите и показанията на охранителите). Повикана е полиция, следва разпит, а след това и медицински преглед.

СТАНОВИЩЕТО НА МЕДИЦИТЕ И ПСИХИЧЕСКАТА ЕКСПЕРТИЗА

Съдебната медицинска експертиза даде противоречиви данни относно предполагаемото престъпление. Ищцата наистина е имала рани на двете колена, които са били обработени. Не са открити обаче вагинални охлузвания, характерни при изнасилване. Както подчертаха лекарите обаче, това не означава със сигурност, че не е имало сексуално насилие.

Психическата експертиза на Алвеш пък показала, че в онзи момент той отлично е съзнавал какво върши. От записите на камерите личи, че той е в кондиция, може да разговаря и да контролира действията си, въпреки че е под влияние на алкохол.

При прегледа на момичето психолозите обаче не забелязали състояние на шок, а единствено средна степен на посттравматичен стрес. На пациентката били изписани леки успокоителни медикаменти, които обаче тя не приемала редовно.

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549