Ултиматумът на “Левски” към БФС: Срокът изтича днес, няма свикан конгрес

Спорт 20.12.2022 11:39 Снимка: ДНЕС+

Ултиматумът на “Левски” към БФС: Срокът изтича днес, няма свикан конгрес

20 декември 2022 г. бе обявен от “Левски” за революционна дата за българския футбол. Това бе крайният срок, поставен от родния футболен гранд към ръководството на БФС да свика извънреден конгрес. Ултиматумът бе поставен в официално изявление на клуба на 1 ноември. И бе разчетен като публичния край на “40-годишното приятелство” между собственика на “Левски” Наско Сираков и президента на БФС Борислав Михайлов.

“Българският футбол е в критично състояние. Необходими са радикални мерки за оздравяване и развитие. Настоящото ръководство на БФС е пропито от зависимости и се толерират корупционни практики от най-ниско до най-високо ниво. То доказа по несъмнен начин, че не работи за развитието на футбола, а за определени футболни клубове и в собствен интерес.

Категорично се обявяваме за дълбоки структурни и кадрови реформи във футболната федерация и призоваваме настоящото ръководство на БФС до 20 декември 2022 г. да обяви дата за извънреден изборен конгрес в началото на 2023 г., като същевременно прекрати омагьосания кръг от дела и обжалвания”, изригнаха от “Герена”.

“Недостойна позиция”, отговориха от “Бояна”. И добавиха: “БФС няма да позволи на който и да било клуб независимо от името и историята му да поставя ултимативни и неаргументирани изисквания.”

От “Левски” пуснаха нова декларация, адресирана до ръководството на БФС: “През последните повече от 15 г. вие не само не решихте, а задълбочихте проблемите пред българския футбол, като превърнахте България в една от най-изостаналите страни във футболна Европа.

Затова още веднъж ви призоваваме най-късно до 20 декември 2022 г. да обявите дата за извънреден изборен конгрес, който да се проведе прозрачно и честно и да постави основите на нов тип управление в българския футбол.

В противен случай ще го направим ние, по всички правила на закона и Устава на БФС, които, бъдете сигурни, добре познаваме.”

Резултат от “синята заплаха” не последва. На ход пак са от “Левски”.

CHF CHF 1 1.9984
GBP GBP 1 2.28811
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.63567
USD USD 1 1.82481