"Уилямс" разкара нулевия си американец и върна Аржентина във Формула 1

Спорт 28.08.2024 18:44 Снимка: ДНЕС+

"Уилямс" разкара нулевия си американец и върна Аржентина във Формула 1

23 години по-късно, родината на великия Фанджо отново ще има своя пилот

23 години по-късно, Аржентина отново ще има своя пилот във Формула 1. И това няма да се случи от следващия сезон, а доста изненадващо още от следващия кръг на сезона след светкавичната смяна на пилоти, която от "Уилямс" решиха да направят.

В британския тим очевидно им писна от глупостите на Логан Сарджънт, като след поредната си катастрофа, американският пилот напуска стартовата решетка на най-популярната автомобилна надпревара.

Сарджънт върна САЩ на сцената в този спорт и името му бе свързано с огромни очаквания отвъд океана, най-вече от маркетингова гледна точка, но младият пилот тотално се провали на пистата.

За 36 старта той успя да спечели само една единствена точка, като тя дойде заради дисквалификация на Люис Хамилтън и Шарл Леклер, не заради феноменалното каране на Сарджънт.

Той се отчете с доста грешки и нелепи удари в тази година и половина, като последната му струваща милиони катастрофа се случи този уикенд в Нидерландия.

Така от "Уилямс" незабавно взеха решение да сменят пилота си, като от следващия състезателен уикенд на "Монца" пилот на британския тим ще е 21-годишният Франко Колапинто.

Снимка: AP/БТА

Той се превръща в първия аржентинец във Формула 1 от 2001-а насам, когато Гастон Мацакане участва в първите четири състезания от сезон с болида на "Прост", но успя да завърши само едно от тях и бе освободен.

Колапинто е доста изненадващ избор, защото "Уилямс" можеше да избира от пилоти с опит във Формула 1 зад гърба си, но заложи на аржентинеца от Формула 2.

До момента аржентинецът заемаше шесто място в класирането на Формула 2 с една победа в спринта на "Имола" и две втори места в състезанията в Испания и Австрия.

Той със сигурност не е сред младите пилоти с най-впечатляваща визитка, но от "Уилямс" са решили, че именно той ще бъде съотборник на Алекс Албон и ще се пробва да донесе точки на отбора, защото до момента през сезона Лога Сарджънт не успя да стори това.

CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408