Уилсън вдигна световната титла, мотивиран от Роналдо и Рой Кийн

Спорт 07.05.2024 11:58 Снимка: ДНЕС+

Уилсън вдигна световната титла, мотивиран от Роналдо и Рой Кийн

Кайрън Уилсън е новият световен шампион по снукър след победа на финал над Джак Джоунс с 18-14.

32-годишният англичанин печели за първи път титлата, след като преди четири години бе победен на финала от Рони О`Съливан.

Уилсън се пребори с лични проблеми в първите месеци от настоящия сезон, когато си взе и почивка от турнирите. Но се върна презареден на световното първенства във великата зала "Крусибъл", за да направи победен рейд до трофея.

По пътя си победи Доминик Дейл, Джо О`Конър, Джон Хигинс и Дейвид Гилбърт, а на финала спечели и срещу уелския квалификант Джоунс, който бе толкова нервен и напрегнат преди срещата, че я започна с 0-7 фрейма. Такова нещо не се бе случвало на финал на световно първенство в снукъра от 1991 г.

В първия ден от битката за титлата Рой Кийн, някогашен капитан и лидер на Манчестър Юнайтед, дойде в залата и подкрепи приятеля си Уилсън. А след края на сесията синът на играча по снукър - Финли Уилсън, попита ирландеца дали наистина е играл в един отбор с Кристиано Роналдо.

"Това бе конфузно, но Рой го прие с усмивка. Моето момче и аз сме големи фенове на Роналдо, но Финли няма как да помни какъв играч бе Кийн. Твърде малък е - коментира новият шампион. - Но Рой винаги е бил вдъхновение за мен. Кристиано също. Не съм сигурен обаче, че той гледа снукър..."

Той призна, че е променил много неща в подготовката си за големи турнири след загубата от Рони преди четири години.

"Тогава заложих на пица и бира вечерта преди финала. На другия ден той ме разби с лекота, а аз просто не бях готов. Това се промени драстично от онзи ден и днес получавам наградата за здравата си работа", каза шампионът.

Той получава и 500 000 лири от наградния фонд за първата си световна титла.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361