УЕФА предпочете босненец вместо Кабаков за елита

Спорт 23.06.2023 14:41 Снимка: ДНЕС+

УЕФА предпочете босненец вместо Кабаков за елита

Всичките ни международни рефери без развитие в ранглистата

УЕФА отново пренебрегна Георги Кабаков и той остана в първа категория на ранглистата за първата част от новия сезон в Европа.

Така отново останахме без рефер в категория “Елит”, която е най-престижната на континента.

За сметка на това Босна и Херцеговина вече има съдия в тази категория и това е Ирфан Пелито. Другите нови при най-добрите са Алехандро Хосе Ернандес Ернандес (Испания) и Глен Ниберг (Швеция).

Поредното пренебрегване на Кабаков прави шансовете му да влезе при елита почти нулеви. Пловдивчанинът е на 37 години и доближава вече възрастта, след която просто евроцентралата спира развитието на даден рефер.

Изненандващо мястото си в ранглистата запазва румънецът Овидиу Хацеган, който имаше проблеми със сърцето през изминалия сезон, това го върна назад в развитието и той бе изпращан главно като ВАР на двубоите на Ищван Ковач, другия рефер на съседите сред най-добрите. Ковач е особено популярен у нас, след като “Левски” пусна жалба до УЕФА, след като отпадна срамно от малтийския “Хамрун Спартанс”. За наказание той бе пратен на световното и получи назначение за няколко престижни мача в евротурнирите.

В първа група при Кабаков е дори и французойката Стефани Фрапар.

Най-сложно остава положението на останалите ни международни рефери, които си стоят във обединената втора група, а някои от тях от години нямат никакво развитие. Става въпрос за Никола Попов, който почти няма назначения от УЕФА, а само е пращан като четвърти арбитър от БФС.

Така при най-слабите международни рефери освен него остават Волен Чинков, Георги Давидов, Драгомир Драганов и Радослав Гидженов, като това е нормално единствено за Гидженов, който е най-новият в ранглистата ни. Драганов получи наряд за евроквалификациите, което означава, че УЕФА гледа благосклонно на него и може да бъде предвиден за повишение.

За сметка на това в първа група вече са Юшин Каша (втори рефер за Албания в тази категория), Себастиан Гишхамер (трети за Австрия), Игор Паяц (втори за Хърватия), Мортен Крог (втори за Дания), Хуан Мартинес Мунуера (втори за Испания), Вили Делажу (трети за Франция), Анастасиос Папапетру (втори за Гърция), Балаш Берке (втори за Унгария), Манфредас Лукянчукас (втори за Литва), Алан Линдхут (единствен за Нидерландия), Рахид Саги (втори за Норвегия), Антонио Емануел Карвальо Нобре (трети за Португалия) и Микола Балакин (втори за Украйна).

Тоталният застой на международните ни рефери означава, че Виктор Кашай не е свършил никаква работа през годината, в която бе началник на съдиите. Унгарецът избяга в Австрия, след като договорът му не бе подновен.

Реално Кабаков имаше растеж по времето на Марк Бата, когато напред тръгнаха още Ивайло Стоянов и Волен Чинков. След това Стоянов бе изваден от ранглистата, а Чинков си стои във втора група от години.

В момента БФС все още търси шеф на съдийската комисия, като отново ще бъде привлечен чужденец. Борислав Михайлов вече е имал няколко срещи с хора от УЕФА, които са му предложили варианти с различни заплати и са оставили да се избере от българска страна. Сезонът у нас започва след месец.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361