УЕФА измести мача между България и Унгария заради очаквани размирици

Спорт 07.11.2023 09:09 Снимка: ДНЕС+

УЕФА измести мача между България и Унгария заради очаквани размирици

УЕФА обяви, че мачът от европейските квалификации между България и Унгария ще се играе при закрити врати в Пловдив на 16 ноември.

В тази връзка от СДВР уточняват, че в края на месец октомври в сградата на Български футболен съюз е проведена работна среща с представители на СДВР и ГДНП, инициирана от БФС. Причината - опасения за провеждане на протестни мероприятия на 16.11.2023 г. с участие на футболни фенове на различни футболни клубове.

От БФС пожелали да бъде проверена достоверността на информацията, като от СДВР действително открили, че се организират няколко протестни мероприятия по време на футболната среща, като е възможно и нарушение на обществения ред.

Окончателното решение за промените са единствено в компетентността на футболните централи на България, Унгария и УЕФА, уточняват от СДВР.

В този контекст по препоръка на УЕФА квалификацията за ЕВРО 2024 между България и Унгария, насрочена за 16 ноември, няма да се играе на националния стадион в София, като ще бъде изместена на стадион "Христо Ботев" в Пловдив и ще се играе без публика.

Причината за това е високата оценка на риска след анализ от страна на отдела по сигурност и безопасност на УЕФА. Заради сигнали за готвени масови безредици и сериозната опасност за обществения ред, експертите на европейската футболна централа са поискали формални становища от българското Министерство на вътрешните работи, Столичната дирекция на вътрешните работи и Българския футболен съюз.

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549