Треньорът на Красимир Анев: Той е силен - и физически, и психически

Спорт 06.11.2023 18:08 Снимка: ДНЕС+

Треньорът на Красимир Анев: Той е силен - и физически, и психически

До дни се очаква спортистът да бъде изваден от реанимацията

Бившият биатлонист и звезда на националния отбор по биатлон на България Красимир Анев е изведен от медикаментозна кома. Все още се намира в реанимация под наркоза, но е "буден, контактен и се възстановява бързо и без усложнения". Това съобщи за Dir.bg треньорът му Георги Фъртунов, който се надява след този "повратен момент" за Анев нещата за него да тръгнат в положителна посока.

До дни се очаква спортистът да бъде изваден от реанимацията и преместен в отделение на ВМА. Освен Фъртунов, оптимисти за състоянието на Анев са и лекарите.

"Той е силен - и физически, и психически и вярвам, че ще се възстанови напълно. Надявам се след това нещата за него да тръгнат в положителна посока, защото преживя много", коментира треньорът му. Той отказа да коментира причините, довели до инцидента. По думите на Фъртунов, ако Анев желае, сам ще коментира случилото се.

Досега е известно, че бившият биатлонист се е самопрострелял до язовир "Дренов дол" край Кюстендил. Оттогава 36-годишният спортист бе държан в изкуствена кома във ВМА, тъй като при изстрела е засегната долната част на белия му дроб. Впоследствие Анев претърпя операция, като първоначално състоянието му се определяше като тежко, но стабилно.

Военната прокуратура работи по няколко версии за инцидента, една от които е вероятен опит за самоубийство.

Красимир Анев е сред най-добрите ни състезатели по биатлон - той е европейски шампион за юноши и мъже в индивидуалната дисциплина на 20 километра. Участва в три олимпиади - Ванкувър 2010, Сочи 2014 и ПьонгЧанг 2018.

В световната купа най-доброто класиране на самоковеца е четвърто място в масовия старт на 15 километра в началото на 2015 г. в германския град Оберхоф.

В края на кариерата си Анев имаше спорове с ръководството на федерацията, като тренираше единствено с Георги Фъртунов до 2020 г., когато се оттегли от състезателната си кариера.

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549