Стотици хиляди японци настояват за отмяна на Олимпиадата в Токио

Спорт 14.05.2021 11:52 Снимка: ДНЕС+

Стотици хиляди японци настояват за отмяна на Олимпиадата в Токио

Петиция за отмяна на Олимпийските игри в Токио с повече от 351 000 подписа беше подадена днес до губернатора на града, като организаторът ѝ призовава властите да "дадат приоритет на живота", съобщава "Франс прес".

Онлайн петицията, озаглавена "Отменете Олимпийските игри в Токио, за да защитим живота си", беше инициирана по-рано този месец от Кенджи Уцуномия, адвокат и бивш кандидат за губернатор на Токио.

Тя събра подписи по-бързо от всяка друга петиция на платформата Change.org в Япония, което по думите на Уцуномия "отразява общественото мнение" по въпроса.

Социологическите допитвания постоянно показват, че повечето японци се противопоставят на провеждането на Игрите тази година, като предпочитат или още едно отлагане, или отмяна заради пандемията от коронавируса.

"Смятам, че Олимпийските игри този път са свързани с това дали даваме приоритет на живота или на церемония и събитие, наречено Олимпийски игри", коментира Уцуномия пред репортери.

Той призова губернатора на Токио Юрико Койке да поиска от Международния олимпийски комитет (МОК) да отмени игрите.

"МОК си запазва правото да вземе решение дали да отмени, но Токио, като град домакин, трябва да настоява МОК да отмени", изтъкна още той.

Петицията е изпратена също до МОК и Международния параолимпийски комитет, както и до местните организатори и националното правителство.

Тя беше подадена, докато Япония се бори с четвърта вълна на епидемията от коронавируса, като в Токио и пет други префектури е обявено извънредно положение.

По-късно днес мярката се очаква да бъде разширена до други три региона, включително северния Хокайдо, където ще се проведе олимпийският маратон, за да се избегнат летните жеги в Токио.

Уцуномия предупреди, че "провеждането на Олимпиадата при тези обстоятелства означава, че за игрите трябва да се отделят ценни медицински ресурси".

Вчера лекарски съюз предупреди, че е "невъзможно" да се проведат игрите безопасно по време на пандемията, но организаторите твърдят, че противодействията срещу вируса ще запазят спортистите и японската общественост в безопасност.

Уцуномия заяви, че петицията ще продължи да събира подписи "до обявяването на отмяната" и пренебрегна опасенията относно разходите за отмяната на огромното събитие.

"Животът на хората е по-важен от парите", подчерта той.

През последните дни организаторите проведоха поредица от успешни тестови събития, включително с международни спортисти, което според тях показва, че техните протоколи ще работят.

Но опозицията за провеждането на Олимпиадата не показва признаци на отслабване, като през последните дни няколко големи японски спортни звезди изразиха опасения, включително тенисистката Наоми Осака и голфъра Хидеки Мацуяма./news.bg

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827