След трите положителни допинг проби на родни плувци

Спорт 23.02.2021 18:59 Снимка: ДНЕС+

След трите положителни допинг проби на родни плувци

Министерството на младежта и спорта (ММС) е информирано за трите положителни допинг проби, дадени от състезатели от националния отбор по плуване. Борбата срещу употребата на забранени вещества е един от водещите приоритети на държавната политика в областта на спорта за високи постижения. 

От 2018 г. до момента процентът на положителни проби на национални състезатели по плуване е изключително малък. За периода Антидопинговият център е провел 136 тествания, като от тях общият брой на положителните проби е 5, а 3 са на плувци от представителните ни отбори. Това показва, че не са налице системни нарушения на антидопинговите правила и няма създадена практика за употреба на забранени вещества в националния отбор по плуване.

ММС настоява Българската федерация по плувни спортове да проведе цялостно разследване на случая, а виновните да понесат съответните наказания.

Държавната политика в областта на борбата срещу употребата на допинг в спорта е приоритет на правителството и личен приоритет на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Ето защо в новия Закон за физическото възпитание и спорта, който е в сила от 18 януари 2019 г. за първи път е предвидена самостоятелна глава „Антидопингова дейност“, която задава основните рамки за регулация на тази дейност. Именно с цел засилване на мерките за борба срещу употребата на допинг в административнонаказателните разпоредби на Закона за физическото възпитание и спорта са предвидени имуществени санкции на спортните организации в зависимост от поредността на нарушението.

Водеща роля в допинговия контрол, превенцията и борбата срещу допинга има Антидопинговия център. Центърът осъществява дейността си самостоятелно, в сътрудничество с останалите национални и международни институции и организации, имащи отношение към превенцията и борбата срещу използването на допинг. От 1.01.2021 г. са в сила изменения в Закона за физическото възпитание и спорта и нова Наредба за антидопинговата дейност в съответствие със Световния антидопингов кодекс 2021 и Международните стандарти към него. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827