След допинг скандала треньор отново се кълне в невинността си - този път на Синер

Спорт 21.08.2024 16:18 Снимка: ДНЕС+

След допинг скандала треньор отново се кълне в невинността си - този път на Синер

Случаят "Халеп" се повтаря, но към момента се разминава със санкция

Треньорът на уличения в употреба на допинг Яник Синер - Дарън Кейхил, коментира скандалната новина от вторник.

Стана ясно, че световният №1 е дал две положителни проби за метаболитното вещество клостебол, но веднага е бил оправдан след обжалване от екипа му.

Австралиецът Кейхил смята, че няма как неговият възпитаник умишлено да е взел забранено вещество.

За ситуацията цялата вина поема физиотерапевтът на Синер Джакомо Налди, който е "нанасял спрей без да използва ръкавици".

"Всички трябва да знаят, че Яник няма пръст в това. Не е искал да му се инжектира каквото и да било, не е взимал таблетки и не е искал да мами по какъвто и да е начин.

Не знаехме за положителната проба до турнира в Маями (20-31 март). Яник получи известие след турнира в Маями, който спечели. Тестът е от Индиън Уелс и веднага разбрахме, че е заради този конкретен спрей. Веднага се обърнахме към Sport Resolutions и разказахме историята, както се случила. Те ни разбраха, видяха, че няма вина и ITIA (агенцията за интегритет) вдигна забраната.

Всички познаваме добре антидопинговите правила и физиотерапевтът работи в тениса от 15 години. Не знам как този продукт е попаднал в багажа му.

Яник никога не би направил нещо такова умишлено. Той се оказа в неприятна ситуация. Съчувствам му, защото е страхотен професионалист. Истината излезе наяве и стана ясно, че той не е виновен. Надявам се да преодолее тази ситуация, да играе спокойно и да се подобрява. Трябваше да има голяма промяна във физическо отношение, но вместо това случката го измори психически и заради ангина пропусна Олимпийските игри. Не търсим никакво съчувствие и сме благодарни, че няма наказание.

Разликата между случая със Синер и Халеп е, че при него веднага разбраха за какво става дума и откъде е дошла положителната проба. При Симона дълго време установяваха как се е стигнало до положителната проба и тя нямаше шанс да се защити. Затова и стана толкова публично.", каза Кейхил.

Въпреки положителните проби Синер ще може да играе на предстоящия US Open. Любопитно е обаче дали ще бъде подкрепен от феновете или точно обратното.

Трябва да се припомни, че треньорът Дарън Кейхил беше в подобна ситуация и през миналата година, когато Симона Халеп също беше уличена в употреба на забранено вещество. Тогава австралиецът я защити в ролята на неин бивш треньор, като дори каза, че е "готов да се закълне в невинността й".

Халеп, подобно на Синер, също беше оневинена, но за разлика от него понесе много повече негативи, защото дълго време не игра в тура и загуби както позицията си в ранглистата, така и игровата си форма. Поради тази причина в момента тя изпитва затруднения да получава покани за значимите турнири.

CHF CHF 1 2.07736
GBP GBP 1 2.32234
RON RON 10 3.93108
TRY TRY 100 5.20425
USD USD 1 1.76822