Скандал за старта на сезона в Англия: "Челси" и "Нюкасъл" с един собственик

Спорт 06.08.2022 18:36 Снимка: ДНЕС+

Скандал за старта на сезона в Англия: "Челси" и "Нюкасъл" с един собственик

Сериозен скандал разтърси английския футбол преди началото на сезона. Излиза, че собствениците на "Нюкасъл" Саудитска Арабия имат доста сериозна инвестиция в Clearlake Capital, който вече държи мажоритарния пакет на "Челси".

Това хвърля доста сериозни съмнения върху прозрачността на най-крупната сделка в спорта. Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия има милиарди инвестиции в Clearlake, който купи 60% от "Челси" за 4,25 милиарда лири.

Източници от "Челси" се опитват да твърдят, че няма намеса на арабите в покупката на клуба, но други смятат, че става въпрос за пример за конфликт на интереси.

Освен прозрачността на сделката е заплашен и начинът по който Clearlake е събрал парите за покупката на лондонския гранд, която стартира след като Роман Абрамович бе санкциониран заради нашествието на Русия в Украйна.

Clearlake даде най-малко 2,55 милиарда лири за покупката на "Челси" в консорциума, който бе ръководен от собственика на бейзболния "Лос Анджелис Доджърс" Тод Бьоли, който има също дял заедно с бизнеспартньора си Марк Уолтър и швейцарския бизнесмен Хансйорг Вис.

Clearlake e американски частен инвестиционнен фонд, който управлява 60 милиарда долара на около 300 инвеститори, включително и голям дял от Публичната компания на Саудитска Арабия, която плати 350 милиона лири на Майк Ашли за "Нюкасъл". Нито един акционер обаче не държи повече от 5% от капитала.

Към "Челси" имаше интерес и от Saudi Media Group на Мохамед Ал-Херейжи, но не бе сред финалисите.

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233