Сираков изригна с буен коментар

Спорт 13.05.2023 09:59 Снимка: ДНЕС+

Сираков изригна с буен коментар

Собственикът на Левски Наско Сираков коментира актуалните теми около "синия" клуб.

Легендарният нападател призна пред колегите от "Труд", че най-много се притеснява за дълга на "сините" към НАП и това върху кого ще падне изборът за наставник на тима през новия сезон. Героят от САЩ'94 добави, че получава заплахи от "елементарни типове", които не знаели с кого си имат работа.

- Господин Сираков, месец след промените в клуба, каква е актуалната ситуация в Левски?
- Нормална. В интерес на истината, някои от промените не бяха желани нито от мен, нито от "синята" общност. Решението на Стоилов бе такова, че нищо друго не ни остава, освен да продължим напред.

- Започна ли да се нарежда пъзелът пред вас след раздялата със Стоилов, щаба му и Йончо Арсов? Имате ли идея кой ще оглави школата?
- Да, доста хора си тръгнаха, но тези два месеца, които оставаха от тогава до края на първенството, не искахме да правим много резки движения. При всички положения ще има шеф на школата и старши треньор за следващия сезон. Дали наставник ще е Елин Топузаков или някой друг, ще видим, животът продължава. Левски може без всеки, абсолютно без изключение. Няма какво да униваме и да се връщаме назад. Във футбола винаги съм казвал, че няма вчера, а днес и утре.

- Стоилов, Шолак, Диксън – коя сага бе най-болезнена за вас? След раздялата с Мъри сам признахте, че това е била най-тежката нощ.
- От тези саги и Стоилов беше част от тях, не са само мои. Иначе да, след като има нещо, което върви, а отборът се развива, винаги е неприятно, когато се стигне дотук. За мен е неочаквано, но аз съм се сблъсквал с какви ли не ситуации и неприятности. Ако започнеш да съжаляваш и да гледаш назад, много по-трудно ще влезеш отново в правилния коловоз.

- А чували ли сте се със Стоилов от раздялата насам?
- Не, не съм се чувал, но и не сме се карали. Получих съобщение за рождения ми ден. Предполагам, че и той има нужда от време, за да му се проветри главата.

- Даниел Боримиров бе обявен като временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор. Понякога временните неща са най-дългосрочни?
- Водим разговори с… искам да е млад човек, интелигентен. Трябва да има няколко неща в своето CV - да разбира от финанси, маркетинг. Водим разговори, при всички положения ще намерим човек.

- Идеята на Бизнес клуб "Левски" кога и как се зароди?
- Скоро ще обясним всичко на пресконференция. Идеята е на повече от 6 месеца, уточняват се все още някои неща и детайли. Имахме идея на 11 май да направим пресконференция, но не сме напълно готови. Има още какво да изчистим, за да разясним всичко. Идеята е той да е в помощ на футболния клуб.

- Има ли интерес след учредяването на сдружението?
- Има, разбира се, има и запитвания. Доколко ще бъде голям, ще си проличи в следващите месеци. Каквото и да говорим на тази тема, изпреварваме събитията. Скоро ще обявим всички детайли.

- Споменахте, че идеята датира от шест месеца, останалите хора в клуба, които напуснаха впоследствие, бяха ли поканени да участват в учредяването?
- Специално на Стоилов бях казал. Той беше наясно. Задържахме идеята, защото чакахме развитие по сделката с "Юнайтед Груп".

- Наскоро загатнахте, че се задава нещо положително. Има ли развитие по темата и може ли да разкриете за какво става въпрос?
- Продължавам да го пазя в тайна. В момента, в който се случи, синята общност ще бъде уведомена.

- Каква част от дълга към НАП е изчистен след новата сделка, според която 30% от приходите на клуба влизат директно по сметките на държавата?
- В момента върви кампанията за акциите. Всички приходи, които постъпят, ще бъдат вкарани в НАП. На този етап точни суми не мога да дам, най-добре е главният счетоводител на клуба да коментира темата.

- Как гледате на кампанията с акциите? Сред феновете бе приета със смесени чувства, защото не всички имат възможност да си купят?
- Ограничени сме от закона, така че при всички положения ние не можем да правим публично предлагане. Най-нормално е, че много хора, които имат желание, няма да могат да си вземат акции. Работим по тази кампания с идеята в края на годината да има втора такава. Сега нямахме достатъчно време. Следващата ще бъде значително по-добре организирана, ще мога да посетя повече населени места в България. Там, където правихме срещи, видяхме, че има сериозен интерес.

- На последната ви пресконференция обявихте, че вече сте собственик на клуба, а не пазител на акциите, както сам се определяхте по-рано. Какво се промени?
- Това е истината. Преди една година го чувствах така, сега го чувствам по друг начин. Казвам това, което мисля и усещам. Знам, че на някои хора не им харесва, но много малко ме вълнува. Истината е, че в момента аз съм мажоритарният собственик на Левски.

 

- Друга една пресконференция обаче така и не се състоя – кой доведе Левски до тези задължения. Има ли проблем тя да бъде реализирана?
- Никога не съм настоявал за такава пресконференция, но и никога не съм бягал от евентуалното й провеждане. След като Мъри няколко пъти заяви, че иска да я има, аз му дадох всички документи, които бяха изготвени лично за него. Бях готов да се проведе този брифинг, след като това бе негово желание, но впоследствие той отказа да се яви. Но няма да излязат някакви чудеса, всички данни са публични, влиза се и се чете. Всяка година „Левски“ е имал финансов отчет, одит, тези неща са ясни.

- Защо тогава Стоилов толкова настояваше да има пресконференция? Има ли нещо скрито?
- Скрито няма нищо, абсолютно. Това са цифри, които са публични. Защо отказа да се яви, трябва да питате него.

- Какъв профил ще има новият треньор на Левски и на какъв етап от търсенето сте?
- Имаме доста предложения на масата. В ръководството има футболни хора като Христо Йовов и Даниел Боримиров, обсъждаме почти през ден този проблем. Искам да е добър следващият треньор, футболно грамотен, не по душа…

- Българин или чужденец? И тези имена, които са на масата, сами ли се предлагат?
- Предлагани са ни от различни мениджъри, но дали ще е българин или чужденец, ще се решава тепърва. Когато определим кой ще е треньор, той ще има главната дума по селекцията. Левски в момента има добър и качествен състав. Разбира се, при всички положения ще търсим 2-3 качествени попълнения, ако няма изходящи трансфери.

- А има ли вариант Елин Топузаков да остане начело на Левски?
- Има, разбира се. От него и от резултатите зависи…

- Фатално ли ще е, ако Левски не се класира за Европа? Чия ще е отговорността, ако тимът не играе в евротурнирите?
- Не, няма да е фатално. Ако заслужаваме с играта да се класираме, ще се класираме. Ако не, значи не сме направили достатъчно през цялата година. Имахме много тежък период от 11 мача без победа. Все пак мисля, че сме на добра изходна позиция преди плейофите и всичко зависи от нас.

- След последния двубой с Локомотив (Пд) имахте претенции към съдийството. Очаквате ли още удари под кръста в плейофите, когато реално ще се разпределят местата за Европа?
- Чакайте, това са най-нормалните неща за българския футбол, вече нищо не ни учудва. Този човек (б.а съдията) бе изпратен в Благоевград, за да спечели „Ботев“. На нас пращат предишния кръг рефер от Пловдив да свири на „Герена“, който ни обезкости с Андриан Краев и Филип Кръстев. Сега ни пращат съдия от Варна, при положение, че борбата ни за Европа е с „Черно море“. И то човека усмивка, който на цяла България е ясно на кого слугува. Само че реално ние нищо не можем да направим. Не искаме и да се оплакваме. Казали сме си нашето мнение за работата на този футболен съюз.

- Отправихте ултиматум към БФС за извънреден Конгрес, който изтече преди 5 месеца. Има ли промяна в позицията ви?
- Не, но имаме достатъчно проблеми в момента в самия клуб, за да отделяме време и енергия за футболния съюз…

- Но в даден момент този проблем ще бъде отново на дневен ред?
- Проблемите в българския футбол са толкова, че неминуемо ще дойде този момент. Тези проблеми ако не се решават, ще продължаваме да имаме подобни резултати на националния отбор. Всичко е взаимосвързано.

 

- На последния Конгрес подкрепихте кандидатурата на Борислав Михайлов с думите за въпросното 40-годишно приятелство. Днес в какви отношения сте с него?
- Умея да разделям професионалните от личните отношения. С Боби в личен план нямаме проблеми, аз имам претенции към работата на футболния съюз и затова ги изразявам.

- Има ли решение на проблема с феновете, тъй като видимо има разделение?
- Война не водя с абсолютно никого. За мен е най-добре всички фенове да са обединени и да подкрепят отбора. Ако на някой не му харесва нещо или определен човек, това си е негов проблем. Не мога да въздействам на всички по еднакъв начин, няма и да се стремя. Разговори мога да водя с абсолютно всеки, да заповяда. Не бягам от срещи и коментари…

- Но не присъствахте на една среща с фенове, на която бяха Даниел Боримиров, тогавашният изпълнителен директор Иво Ивков и треньорът Станимир Стоилов...
- Съжалявам много, аз не съм проститутка на повикване, защото те решили 4 дни преди Общото събрание да си правят среща с ръководството. Не бях в София и го заявих. Дни по-късно бях на Общото събрание и всякакви въпроси, каквито искаха, можеха да бъдат обсъдим там.

 

- Получавали ли сте заплахи, откакто сте начело на Левски? Появи се информация, че сте наели охрана, но се оказа фалшива новина…
- Никога не съм бил с охрана и нямам намерение. Заплахи съм получавал от елементарни типове, но те не знаят с кой си имат работа. Това не може да ми въздейства или да ме уплашат току-така.

- Част от привържениците имаха възможност да видят на живо новия стадион на Ботев, както и строящият се такъв на Локо в Пловдив. Логично и те се питат кога Левски ще има модерно съоръжение?
- Първо трябва да си оправим проблемите с НАП, които са натрупани с годините. Истината е, че през последните повече от 10 години „Левски“ се превърна в синоним на некоректност към много страни – държава, мениджъри, футболисти. До 2008 година бяхме средно европейски клуб като организация и поведение. Ако погледнете колко дела са водени, а и продължават да се водят, ще видите за какво става въпрос.

- А има ли проблем Левски да строи нов стадион тук, на мястото на сегашния, защото и тази тема е някак неясна?
- Аз ще съм най-щастливият човек Левски да има нов стадион като този, който видяхме в Пловдив. Но има по-належащи проблеми за решаване. При всички положения в момента, в който си оправим нещата с НАП, ще помислим за нов стадион и ще се обърнем към държавата.

- Освен проблема с НАП, има ли друг, който ви тревожи?
- Кой ще бъде треньор на Левски за следващата година. Това е единственото, което ме тревожи с изключение на НАП, разбира се. Този проблем с държавата е приоритет в момента. Това е воденичен камък, който ни виси на шията и ако искаме да се превърнем отново в средно европейски клуб с нормални отношения към всички, трябва да започнем от проблема с държавата.

- Феновете на ЦСКА продължават да питат как така техният клуб фалира, а Левски не…
- Да си питат тогавашните ръководители на клуба.

- В началото на юни се навършват 3 години, откакто взехте акциите от Васил Божков. Така ли си представяхте клуба 3 години по-късно и доволен ли сте от свършената дотук работа?
- Винаги съм си го представял, че ще е изключително трудно, оказа се, че е дори по-трудно. Това е нещо, което ми носи и много голямо удовлетворение. Неведнъж съм казвал, че за мен това е мисия. Някои сладури побързаха да ни фалират, знам, че много им се иска, но могат да бъдат абсолютно сигурни, че Левски няма да фалира. Клубът ще си изчисти задълженията към НАП. Това е 100% сигурно, да не се притесняват.

- А имаше ли момент, когато сте били пред отказване? Кога бе най-трудният момент?
- Първата година бе изключително тежка, имахме милиони задължения към действащи и бивши футболисти, много малък интерес за реклама и спонсорство. Светлина в тунела се появи при подписването на договор с генералния спонсор и, разбира се, благодарение на въпросния контракт се случи и завръщането на Мъри. Мисля си, че сега „Левски“ е на съвсем друго ниво.

- Има ли нещо, за което съжалявате за тези 3 години? Някоя грешка, която сте допуснали?
- Безгрешни хора няма, аз не правя изключение. Истината е, че не съжалявам за абсолютно нищо. За мен спасението на Левски е мисията на живота ми. Не съм от тези хора, които се отказват по средата на пътя и ще го спася.

- А как си представяте Левски след още 3 години?
- Иска ми се да кажа в Шампионска лига. Представям си го с абсолютно изчистени задължения към държавата след 3 години и със започнал строеж на останалите сектори.

- Възможно ли е?
- Защо да не е възможно? Разбира се, като вярваш, нормално е да се случи. Като работиш и правиш нещата правилно, това е най-нормалното нещо.

- За финал, кой е най-яркият момент дотук, откакто поехте клуба?
- Безспорно това е спечелването на Купата, но не само за мен, а за цяла "синя" България. Беше безапелационно и заслужено и разбира се отстраняването на ПАОК. Но се надявам през следващите 3 години да имам повече от тези два момента, които да ме направят истински щастлив.

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827