Синер проговори за допинга: Невинен съм, това бе грешка на моя екип

Спорт 24.08.2024 17:53 Снимка: ДНЕС+

Синер проговори за допинга: Невинен съм, това бе грешка на моя екип

Той изрази задоволство, че ситуацията се е развила положително

Световният №1 Яник Синер проговори за първи път след новината за положителната му допинг проба, разтърсила тениса.

Положителната проба е била дадена още през месец март, но Синер така и не бе отстранен, а след няколкомесечно разследване на случая, Антидопинговият център и Световната тенис федерация оправдаха италианеца.

Припомняме, че неговата версия бе, че забраненото вещество клостебол е попаднало в организма му заради небрежност на неговия физиотерапевт. Той е нанасял крем със забранената съставка при масаж, а минимална част от него е попаднало в отворена рана и така е бил даден положителният тест.

Синер вече освободи физиотерапевта си Джакомо Налди и кондиционния треньор Умберто Ферара, но много негови колеги от света на тениса реагираха остро на ситуацията и обвиниха АТР в двоен стандарт.

Според тях дори забраненото вещество да е попаднало случайно в организма на Синер, той е трябвало да бъде отстранен, каквито са и процедурите при подобни ситуации.

А в навечерието на US Open световният №1 коментира всичко така:

"Ясно е, че това не е идеалната ситуация. За себе си през цялото време съм знаел, че не съм направил нищо нередно. Винаги съм уважавал антидопинговите правила и винаги ще бъде така.

Изходът от цялата ситуацията е облекчение. Процесът бе твърде дълъг и в продължение на месеци трябваше да се справям с него, психически не бях изцяло на корта.

Всичко започна с грешката, която от екипа ми направиха. Разбира се, че бях притеснен от изхода на този процес. Нещата бяха доста сложни, но с тях предимно се занимаваха моите адвокати, защото аз съм просто един тенисист. Обичам този спорт и просто исках най-добрия изход, защото знам, че съм невинен.

Когато получих информацията за положителния допинг тест, първата ми работа бе да разбера какво е това вещество.

От екипа ми веднага разбраха, че това се е случило от въпросното мазило, част от което е попаднало в тялото ми. Реагирахме на секундата и обяснихме за какво става въпрос пред съответните органи.

Естествено, че продължавайки да играя, непрестанно мислех какво ще се случи в бъдеще. Ключовото в цялата ситуация бе да накараме съответните институции да ми повярват. Радвам се, че те го направиха и бе взето правилното решение.

Трябва да спомена отново, че количеството в организма ми бе 0.00000001%. Твърде много нули преди единицата, нали.

Бях разтревожен, защото съм честен и не исках това да е нещото, което да провали кариерата ми.

Не мисля, че АТР прилага двойни стандарти. Аз преминах през всички процедури, като е записано по правило. Вече бе обяснено защо продължих да играя в този период.

Разбирам и останалите играчи, които недоволстват от ситуацията. Вероятно причината в други подобни случаи тенисисти да са отстранявани е, че те не знаеха откъде идва забранената субстанция. Аз и екипът ми бяхме наясно и реагирахме веднага.

След целия този случай поне знам кои са моите приятели и кои не. Това ще остане едно петно върху кариерата и репутацията ми, но хората трябва да знаят, че никога не съм направил нищо умишлено".

CHF CHF 1 2.07868
GBP GBP 1 2.32602
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.21628
USD USD 1 1.77239