Шампионът Фернандо Алонсо помага на българче да стане пилот във Формула 1

Спорт 29.12.2022 15:14 Снимка: ДНЕС+

Шампионът Фернандо Алонсо помага на българче да стане пилот във Формула 1

След успеха си 16-годишното момче ще се пробва във Формула 3

Световният шампион Фернандо Алонсо е приятел и ментор на младата българска автомобилна надежда Никола Цолов. 16-годишното момче разказа за съвместната им работа малко след дебюта си във Формула 4 и невероятните си успехи - 13 победи от 21 състезания.

Момчето разказа, че Алонсо първи му писал в една от социалните мрежи. Дългото съобщение го накарало да си помисли, че е шега. В крайна сметка получил покана за съвместно каране в Дубай. Не си вярваш, че е истина, призна Цолов. "Много ми помага, не само на пистата, а и с подготовката - и физически, и ментално. Мечтата ми е да съм първият български пилот във Формула 1 и той ми помага да го постигна", коментира Цолов.

След всяка сесия на пистата пилотите получават лист хартия, на който пишеш какво усещаш, а инженерът знае какво да промени, съответно информира механика.
"Не знаеш с каква скорост трябва да влезеш в завоя, но го усещаш. Като пилот трябва да усещаш лимита на колата", заяви той. И отбеляза, че физическата подготовка е много важна за състезанията.

Следващата стъпка на Цолов е Формула 3 и добро представяне там. Алонсо решил, че българинът е достатъчно добър, за да прескочи едно състезание преди да мине в по-горната класация, но след това ще я карат стъпка по стъпка. Първото му състезание във Формула 3 ще е през март и за нея ще пътува из целия свят.

За уроците в училище му помага баба му, а по състезанията с Цолов е майка му.

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549

Водещите новини