Шампион по наказания: Магнусен пропуска старт от Формула 1 заради натрупани провинения

Спорт 03.09.2024 10:24 Снимка: ДНЕС+

Шампион по наказания: Магнусен пропуска старт от Формула 1 заради натрупани провинения

Това е първи подобен случай от 30 години насам

Датчанинът Кевин Магнусен ще пропусне следващото състезание от Формула 1 заради доста странна причина.

Пилотът на "Хаас", който вчера имаше силно състезание и успя да завърши на десетото място на "Монца", попадайки в зоната на точките, няма да бъде част от надпреварата в Баку след две седмици.

Причината е, че той е превишил допустимата бройка наказания, които пилот може да получи в рамките на 12 месеца.

По време на вчерашното състезание на "Моца", Магнусен се удари с Пиер Гасли, като стюардите прецениха, че именно датчанинът носи вина за инцидента и го наказаха с 10 секунди.

Той получи и наказателни точки, с което бройката им става 12 за последните 12 месеца, а според правилника това води до автоматично наказание от едно състезание.

Магнусен натрупа 10 наказателни точки още в първите пет състезания през сезона, а след вчерашния удар той става част от едно доста рядко явление във Формула 1.

В цялата история на този спорт, само седем пилоти са пропускали състезание заради подобни казания, но пък сред тях личат имената н четирима световни шампиони.

Подобно нещо обаче не се е случвало от 1994-а, когато Михаел Шумахер пропуска две състезания заради игнориране на черен флаг на пистата.

Потърпевши от такива санкции са били пилоти като Мика Хакинен и Нахджъл Менсъл, като причината е предизвикване на катастрофи.

Първият подобен случай пък е з Рикардо Патрезе през 1978-а, когато прецедетът е, че останалите пилоти се събират и гласуват срещу него. Патрезе е човекът, предизвикал катастрофа на старта на Гран При на Италия, в която живота си губи Рони Петерсон.

За щастие, провиненията на Магнусен са доста по-незначителни, но пък в последните години правилата за безопасност във Формула 1 са изключително затегнати, а с подобни санкции от ФИА искат да лимитират неразумните рискове, които пилотите понякога предприемат.

CHF CHF 1 2.07736
GBP GBP 1 2.32234
RON RON 10 3.93108
TRY TRY 100 5.20425
USD USD 1 1.76822