Шахтьор Донецк започва благотворително турне

Спорт 08.04.2022 18:23 Снимка: ДНЕС+

Шахтьор Донецк започва благотворително турне

Украинският футболен клуб Шахтьор Донецк започва участие в "Глобално турне за мир", което ще включва серия от благотворителни мачове.

Инициативата е подкрепена от правителството на Украйна, а чрез нея ще трябва да се съберат средства за войсковите части, които се сражават с руските войски.

Първият подобен мач ще бъде тази събота срещу лидера в гръцкото първенство Олимпиакос. Футболистите на Шахтьор вече се събраха в Турция, макар и в силно променен състав, за да се подготвят за мача.

"Футболната дипломация ще ни помогне да включим милиони фенове от целия свят, които да помогнат на Украйна. Чрез това благотворително турне ще продължим да насочваме общественото внимание към руската агресия срещу Украйна и да набираме средства за нашата армия", заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

До момента Шахтьор е уредил мачове с турския Фенербахче, хърватския Хайдук Сплит, полския Лехия Гданск, а останалите съперници ще бъдат определени допълнително.

От Олимпиакос обявиха, че мачът с Шахтьор ще премине под наслова "Футбол за мир - Спрете войната в Украйна", а билетите за срещата в Пирея ще бъдат с цена от 10 евро.

Планира се Шахтьор да играе с отбори не само от Европа, но и от САЩ.

Украинският гранд не е играл официален мач от средата на декември миналата година. Тимът от Донецк трябваше да рестартира сезона в украинското първенство на 26 февруари срещу Металист Харков, но два дни по-рано Русия нападна югозападната си съседка.

През последните 20 години Шахтьор спечели 13 титли на Украйна и е редовен участник в Шампионската лига, а местните футболисти са гръбнакът на националния отбор на Украйна./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648