При предната титла на "Наполи" още нямаше интернет

Спорт 07.05.2023 17:46 Снимка: ДНЕС+

При предната титла на "Наполи" още нямаше интернет

Диего Марадона се усмихва широко от небето. Любимият му “Наполи” отново е с титлата след 33 г. чакане. За последно, точно с гениалния аржентинец в състава си, тимът от Южна Италия грабна титлата на Ботуша.

Марадона е най-голямата легенда на отбора. След кончината му ръководството на клуба взе решението да кръсти стадиона си на великия аржентинец. До 2020 г. домът на “Наполи” носеше името “Сан Паоло”, но в чест на един от най-великите футболисти в историята на футбола съоръжението бе преименувано на “Диего Армандо Марадона”.

“Наполи” узакони трофея, след като завърши 1:1 с “Удинезе” като гост. Така 5 кръга преди края на шампионата тимът е недостижим на върха.

Отборът на Лучано Спалети разби на пух и прах конкуренцията и върна титлата обратно 3 десетилетия по-късно в Неапол за радост на тифозите, голяма част от които за пръв път виждат отбора си шампион.

Любопитното е, че нито един футболист от целия състав на Спалети не е бил роден, когато клубът от Неапол за последно ликува със Скудето.

Титлата е 3-а в историята на “Наполи”. Първата отново е спечелена с Марадона в състава - 1987 г. Една година след като Аржентина стана световен шампион. Сега положението е абсолютно същото. Разликата е по-малко от година, защото първенството на планетата бе през декември.

Но ето как се промени светът за тези 33 г., откакто неаполитанци за предпоследен път станаха шампиони в Италия.

“24 часа” ви представя най-важните и значими събития, които бяха актуални, когато за последно “Наполи” взе титлата преди този сезон.

Победител в родното първенство е ЦСКА. Малко след началото на сезона “червените” връщат старото си име. След финала за Купата на България на 19 юни 1985 г. с “Левски” двата столични гранда понасят тежки санкции. Една от тях е смяната на името им. Така до средата на ноември 1989 г. ЦСКА първо е “Средец”, а след това ЦФКА “Средец”, а “Левски” - “Витоша”. Двата гранда си връщат и по една титла и купа от злополучния сезон, когато ЦК на БКП ги забранява.

За “червените” това е 26-а титла. Тимът, предвождан от стратега Димитър Пенев, убедително печели титлата с 9 точки повече от втория “Етър”.

През пролетта на 1990 г. пък голямата звезда на “червените” Христо Стоичков излиза с фланелка с №4

на вечното дерби През есенния дял Камата е зашил 4 гола на противника и така изразява гаврата си с големия конкурент. Точно Стоичков става голмайстор на първенството. Легендарният №8 в националния отбор отбелязва 38 попадения в родния шампионат - рекорд за най-много голове в рамките на един сезон, който още не е подобрен. Попаденията на Стоичков му носят приза “Златна обувка” за голмайстор на Европа наравно с Уго Санчес от “Реал” (Мадрид). А няколко месеца по-късно българинът преминава в един от най-големите грандове в света - “Барселона”.

В турнира за купата обаче има сензация. “Сливен” побеждава шампиона ЦСКА с 2:0 след голове на Валери Вълков и Йордан Лечков.

Веднага Лечков акостира на “Българска армия”

Националният ни отбор по футбол пък не успява да се класира за световното първенство в Италия.

“Лъвовете” остават последни в групата, където са още Гърция, Румъния и Дания. Световен шампион става Германия. На финала бундестимът побеждава 1:0 Аржентина.

Освен на футболната сцена, 1990 г. е гореща и в политиката. След падането на режима на Тодор Живков у нас започва т.нар. преход към демокрация.
На 8 февруари преди 33 години е избрано новото правителство на Андрей Луканов.

На 10 юли 1990 г. е свикано седмото, и последно засега, Велико народно събрание. То заседава от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 г., когато се саморазпуска. Основна цел на събранието е изработване и приемане на нова Конституция на България.

На 1 август 1990 г. народните представители
избират Желю

Желев за

председател-

президент на

България,

след като Петър Младенов е хвърлил оставката след прословутия скандал с репликата “най-добре е танковете да дойдат”.

На 26 август 1990 г. пък е запален Партийният дом. Пожарът започва след предупреждение на Пламен Станчев - член на движение “Инициатива за гражданско недоволство”, че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се премахне петолъчката - символ на чужда държава. В 23 ч гори почти цялата сграда. Пожарът окончателно е потушен в 3,18 ч. Напълно са опожарени 40 помещения.

На 14 ноември през 1990 г. Седмото велико народно събрание променя името на държавата от Народна република България на Република България.

В края на годината министър-председателят Андрей Луканов подава оставка.

Малко след като “Наполи” стана шампион за предпоследния път, пък е създаден първият уеб браузър в света. В края на 1990 г. английският физик и компютърен специалист Тим Бърнърс-Лий и белгиецът Робер Кайо правят творението, което се ползва и днес всеки път, когато влезем в интернет.

През същата тази година пък

Михаил Горбачов

печели Нобелова

награда за мир

Съветският лидер е удостоен, след като слага край на студената война няколко месеца по-рано с разрушаването на Берлинската стена.
През август 1990 г. започва войната в Персийския залив. Президентът на Ирак Саддам Хюсеин разпорежда армията да атакува Кувейт. Саудитска Арабия и Египет са разтревожени от действията на лидера на Ирак и молят САЩ и другите големи сили да се намесят.

На 15 април 1990 пък е родена холивудската актриса Ема Уотсън. Тя нашумя с ролята си на Хърмаяни Грейнджър от поредицата “Хари Потър”.
Същата година е роден и бившият световен шампион в шахмата Магнус Карлсен. Норвежецът се появява на бял свят на 30 ноември.

На 20 април пък умира най-великия футболист в историята на Русия - Лев Яшин. Той е единственият вратар в историята на футбола, печелил “Златната топка” на списание “Франс футбол” за най-добър футболист в Европа./24 часа

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911