Президентът на ФИФА: Все ще издържиш три часа без бира

Спорт 19.11.2022 16:21 Снимка: ДНЕС+

Президентът на ФИФА: Все ще издържиш три часа без бира

Президентът на ФИФА Джани Инфантино избухна часове преди началото на световното. В монолог на пресконференцията преди началото той обвини европейците, че са хипократи за атаките срещу домакините за смъртта на чуждестранни работници и потъпкването на човешките права.

"Днес имам силни чувства. Чувствам се катарец, чувствам се арабин, чувствам се африканец, чувствам се хомосексуален, чувствам се инвалид, чувствам се чуждестранен работник. Но съм европеец. И за това, което сме направили в последните 3000 години по света, трябва поне 3000 години да се извиняваме, а не да даваме уроци по морал. Ако в Европа наистина ни пукаше за съдбата на тези хора, може да направим легални канали, по които тези хора да идват да работят. Както направи Катар. Да им дадем бъдеще, да им дадем надежда. Трудно ми е да разбера критиките. Ние трябва да инвестираме в тези хора, в образованието им, за да им дадем по-добро бъдеще и повече надежда. Ние самите трябва да се образоваме", категоричен бе той.

"Тази едностранчиви морални уроци са само хипокрация. Много ми е чудно как никой не вижда прогресът на Катар от 2016 години насам", допълни швейцарецът. "Трудно е да се приемат някои критики. Катар е готов и това ще бъде най-доброто световно. Аз не трябва да защитавам Катар, те могат да го направят сами", каза още Инфантино.

Швейцарецът обяви, че част от парите във фондацията за наследството на Катар ще бъдат дадени за образованието на 25 милиона деца в Индия.

"Вижте само как се реагира на забраната на продажбата на алкохол. Така е във Франция, Испания, Шотландия, Португалия. Никой обаче не обелва дума за това. Все ще издържиш три часа без бира", категоричен бе Инфантино.

Според него има достатъчно зони за феновете, където ще се сервира бира. 

И допълни, че решението е било взето заедно с властите в Катар, но ФИФА е участвала в процеса.

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549