Плувецът Цанко Цанков се подготвя за следващата си голяма цел

Спорт 17.07.2020 17:48 Снимка: ДНЕС+

Плувецът Цанко Цанков се подготвя за следващата си голяма цел

Преди година той постигна исторически успех, като преплува Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос

На днешния ден преди една година за първи път в хилядолетната история на Черно море беше преплуван Бургаският залив от Нос Емине до Маслен нос. 14 часа 24 минути и 34 секунди бяха нужни на Цанко Цанков да измине разстоянието от близо 50 километра и да стане първият човек регистрирал подобен рекорд. Бурното море и вълните не отказаха плувецът по пътя към голямата цел и днес той се връща към спомените си от 17 юли 2019 година.

„Всичко от тогава ми е в главата, все едно беше вчера. Наистина много трудно и дълго плуване, но съм щастлив, че го направих в името на България. Знаете, че от всички държави, които имат излаз на Черно море, подобно плуване не беше регистрирано и съм горд, че от една година моето име стои най-горе в исторически план за подобно изплувано разстояние. През всичко възможно премина моят организъм през тези над 14 часа във водата. Нито за миг не съм и помислял да се откажа, колкото и трудно на моменти да беше. Напротив, знаех, че мога и го направих. Благодаря на целия си екип, които бяха до мен и на всички, които ме чакаха на плажа в Приморско след като финиширах. Незабравими спомени са това. Исторически успех за България!“ сподели Цанков.

В момента Цанко Цанков води целенасочена подготовка към друг световен рекорд след един месец. Българинът иска да подобри постижението за 12 часово плуване в 50 метров басейн без спиране.

„Тренирам много сериозно и искам още едно голямо постижение да запиша. Ще бъде също адски трудно, защото трябва да се плува на ръба на човешките възможности. С бърза скорост и отлична тактика през цялото време. Ще стартирам в 07:30 часа и финала ще бъде в 19:30 часа. Всичко ще бъде направено според правилата на Международната федерация по плуване - FINA и на Европейската плувна лига – LEN. Много скоро ще обява всички подробности за това в най-малки детайли“, каза Цанко. Плуването за рекорда ще бъде направено в бургаския басейн „Флора” в Морската градина на 22 август тази година.

Още по темата

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147