Планът за победи на Григор и треньорите му готов още преди 6 месеца

Спорт 11.07.2023 19:27 Снимка: ДНЕС+

Планът за победи на Григор и треньорите му готов още преди 6 месеца

Ако зависеше от мен, щяхме да играем с еднакви топки на всеки турнир, призна звездата ни

Каква е тайната на отличния тенис, който Григор Димитров показва в последно време? Отговора се опитаха да потърсят от официалния сайт на АТП.

32-годишният българин просто върши това, което му казват треньорите Дани Валверду и Джейми Делгадо.

И тази година Димитров спази традицията да наеме вила край кортовете на “Уимбълдън”. Тази комбинация му позволява да бъде спокоен и да не се влияе от променливото време и дъжда в последните дни. За Димитров програмата е ясна: събуждане между 7,30 и 8 ч, следва закуска. Пристигане в клуба между 9,30 и 10 и следва тренировка. Отново на корта за мач и после обратно у дома, за да се гледат останалите срещи по телевизията.

“Ние се събираме в стаята с домашното кино, пускаме тенис на екрана и всеки разпуска. За щастие,

този път имаме на разположение готвач

и вечерята е на масата в 19,30 ч. Около 21,30 ч всеки е в стаята си. Всеки ден програмата е същата. Опитваме се всичко да е спокойно и постоянно, доколкото това е възможно”, разказва Валверду.

С този треньор Григор Димитров постигна най-големите успехи в кариерата си - титлите от “Мастърс 1000” в Синсинати и от финалите на АТП в Лондон през 2017 г. и достигане до третото място в световната ранглиста.

През тази седмица Григор стигна осминафинал на “Уимбълдън” за първи път от 2017 г. 

Димитров и Валверду се събраха отново през октомври, след като българският тенисист се раздели с Данте Ботини.

“Работил съм с много треньори и с нито един не постигнахме постоянство. След 2 години заедно с Данте Ботини и нямаше движение напред. Имах добри резултати, но не успяхме да намерим правилната настройка. Не искам да си губя времето с неща, за които знам, че няма да ми допринесат с нищо. Заради това се разделихме”, обясни Григор за решението си.

Когато отново станаха екип, Димитров и Валверду си поставиха някои правила - българинът да контролира точките със своя сервис и форхенд и да използва максимално често сечения си бекхенд. И най-важното - да следва плана и в добри, и в тежки моменти.

“В отбора се разбрахме какво той да прави на корта, когато печели или губи, без значение дали в този ден му върви и какво прави човекът от другата страна на мрежата. Още преди 6 месеца уточнихме какъв ще е планът и той трябва да се изпълнява всеки ден. Джейми Делгадо и аз се придържаме плътно до този план и

целта ни е Григор да мисли като нас и да прави това, което му казваме

Планът е прост и ясен и целта е Григор да намери играта си отпреди. В последните години той май не бе много наясно точно по какъв начин трябва да играе не само за да печели мачовете си по-лесно, но и за да побеждава най-добрите в спорта”, казва още Валверду.

Димитров няма титла от споменатите финали на АТП в столицата на Великобритания през 2017 г.

Въпреки че Валверду и Делгадо работят за първи път заедно в екип и със сигурност имат различия в методите си, за Дани това не представлява проблем.

“За Григор Димитров 90% от основната задача е да се съсредоточи върху това, което трябва да прави в своята половина на корта. При други състезатели е различно, но за Григор това е най-важното в играта му и той просто трябва да върши основните неща, които може. Той притежава две основни предимства - сервис и форхенд, и трябва да ги използва възможно най-често. В последно време работим върху ефективността на първия му начален удар, както и върху избора на решение, когато трябва да вземе предимство в разиграването с форхенда си. На трето място е вариативността при неговия бекхенд. Когато той използва сечен, може да използва най-различни варианти, а това не се среща често при съвременните тенисисти. Той

е способен да накара съперника си да се чувства некомфортно

Ако Григор спазва тези правила, смятам, че игровият му план ще бъде прост и лесен”, казва още Валверду.

Самият Димитров признава, че вярва напълно на треньора си.

“Във всеки мач аз искам да давам най-доброто от себе си, но признавам, че съм в момент от кариерата си, в който си мисля за нещо по-голямо. Общите цели и разбирателството в отбора са нещо много положително и вълнуващо за мен. С Джейми, Дани и останалите, които ми помагат по въможно най-добрия начин, се получава подходящата комбинация и всички се чувстваме на мястото си. Дори и в периода, когато не бях с Дани и търсех най-различни решения, не съм прекъсвал връзката си с него. Ние сме близки приятели. В този смисъл, когато започнахме отново да работим заедно, ние стартирахме от точка, в която прекъснахме. И това е изключително гладък преход за всеки от нас”, коментира Димитров.

След като отнесе 10-ия в света Франсес Тиафо (САЩ) на “Уимбълдън”, най-добрият български тенисист за всички времена бе попитан какво би направил, ако имаше възможност да промени нещо в тениса.

“Не знам точно. Но смятам, че основният отговор са топките. Всеки иска да играе с едни същи топки на всеки турнир. В последно време сме свидетели на толкова промени, но свикнахме”, каза Григор.

На въпроса за разликата между поколенията той отговори: “Големи са. Не знам, аз май минах пред три или четири поколения от различни играчи. Всеки от тях е донесъл на тениса нещо различно. Смятам, че

тенисът се промени във физическо отношение

Сегашните състезатели, които са на по 20 години, удрят топката изключително силно и се опитват да изпълняват страхотни сервиси. Освен това се движат много добре. Те са тенисисти, които притежават всичко. Като ги гледам, май няма какво да подобряват.”

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361