Пирин постигна своето срещу Спартак (Варна) и осигури оставането си в елита

Спорт 06.06.2023 11:13 Снимка: ДНЕС+

Пирин постигна своето срещу Спартак (Варна) и осигури оставането си в елита

Отборът на Пирин (Благоевград) постигна много важна победа с 2:0 над Спартак (Варна), с която си осигури оставането си в efbet Лига. “Орлетата” се нуждаеха от задължителен успех, за да избегнат баража и да не се надяват на благоприятни развои в останалите мачове. Отборът на Христо Янев обаче свърши своята работа още в началните минути на двубоя, след като Данило Кондраков (5’) и Вячеслав Велев (15’) бяха точни. Така тимът от Благоевград дори завършва на първо място в групата на “изпадащите”. Спартак от своя страна се бори здраво днес, но варненци изпаднаха още в предишния кръг и напрактика този мач за тях беше без значение. Това бе последната среща на Димитър Димитров - Херо начело на “соколите”.

Двата тима играха само около още 2 минути, когато в 5-ата минута домакините откриха. След изпълнение на ъглов удар се получи разбъркване в наказателното поле на Спартак, но топката някак стигна до Мартин Смоленски на далечната греда. Оттам той върна към Кондраков, който от близка дистанция с пета успя да вкара топката във вратата на Фигейредо - 1:0.

В следващите минути гостите се опитаха да организират няколко атаки, с които да застрашат Пирин, но безуспешно. Така се стигна до 15-ата минута, когато след нов корнер “орлетата” вкараха втори гол. След центрирането Вячеслав Велев засече с глава, Фигейредо скочи, изби топката, но тя се отклони в страничния стълб и влезе във вратата му - 2:0.

Малко по-късно лошите новини за варненци продължиха, след като при една от опасните атаки на отбора Лерой Микелс направи хубав финт, но се контузи. В 22-ата минута пък Евандро пусна прекрасен пас към Беланюк, който остана сам срещу вратаря, но не успя да прокара топката покрай него, за да върне едно попадение за своя тим. 10 минути по-късно Евандро опита късмета си от границата на наказателното поле на гостите, но кълбото профуча малко над напречната греда.

След минути, в които футболистите на Спартак бяха по-активни на терена, се стигна до нова опасна атака, при която Пирин без малко да вкара трети гол. В 41-ата минута влезлият като резерва Иван Тасев бе изведен добре на скорост сам срещу вратаря. Фигейредо обаче скъси ъгъла и блокира удара на халфа на “орлетата”.

В края на полувремето Спартак имаше две положения, при които Иван Йорданов и Денис Беланюк стреляха от дистанция, но и в двата случая не застрашиха особено вратаря Ковальов.

Още в първите секунди на втората част Спартак имаше шанс да вкара. Гостите организираха атака, която създаде смут в наказателното поле, и топката бе центрирана към Жоао Марио, който стреля с глава, но Андрей Йорданов изчисти със задна ножица от голлинията. В 60-ата минута отново Жоао Марио бе на чиста голова позиция, но Ковальов спаси.

Спартак продължи да натиска своя противник и създаваше положения пред вратата на Пирин, но така и не успя да създаде друга стопроцентова възможност, въпреки че бе по-опасният тим. В 77-ата минута обаче Фигейредо трябваше да се намесва след удар по диагонала от страна на Йорданов. 5 минути по-късно пък Кондраков се опита да прехвърли вратаря на “соколите”, но изпрати топката в аут.

До края на двубоя повече интересни моменти нямаше и така Пирин успя да се спаси. В генералното класиране “орлетата” в крайна сметка завършват на първо място в групата с 34 точки. Спартак (Варна) е последен с 25.

ПИРИН 2:0 СПАРТАК

1:0 Даниил Кондраков (5) 
2:0 Вячеслав Велев (15)

Стартови състави:

Пирин: 12. Максим Ковальов, 38. Александър Дюлгеров, 11. Андрей Йорданов, 73. Венцислав Бенгюзов, 7. Владимир Медвед, 19. Вячеслав Велев, 23. Димитър Тонев, 14. Даниил Кондраков, 8. Дмитро Семенив, 18. Мартин Смоленски, 72. Раян Сенхаджи;

Спартак: 31. Кристиан Фигейредо, 11. Виктор Митев, 66. Александър Цветков, 3. Бен Карамоко, 17. Александър Белоусов, 82. Иван Йорданов, 22. Роберо Хименез, 12. Евандро, 7. Лерой-Жак Микелс, 27. Денис Беланюк, 10. Румен Руменов.

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827