Пак смениха правилника във Формула 1 заради Верстапен

Спорт 04.11.2023 12:41 Снимка: ДНЕС+

Пак смениха правилника във Формула 1 заради Верстапен

За пореден път ФИА промени правилника си заради 3-кратния световен шампион Макс Верстапен. Той и Джордж Ръсел извъртяха доста кални номера на съперниците си в Мексико, като запушиха изхода на бокса, за да си дадат дистанция от предходния болид.

В крайна сметка стюардите не им дадоха наказания и така Верстапен запази първото си място в квалификацията.

За Гран при на Сао Пауло влезе в сила правилото, че ако спреш в бързата лента на пита, следва наказание от 5 места на стартовата решетка.

Пистата “Интерлагос” изненадващо се оказа доста неудобна за болидите на “Ред Бул”, който доминира този сезон. Макс Верстапен даде едва 16-о време в единствената тренировка в петък следобед, а съотборникът му Серхио Перес бе 18-и.

Изненадващо най-бързи бяха пилотите на “Ферари” Карлос Сайнц и Шарл Льоклер. Но времената бяха прекалено изравнени в сесията.

Първите седем пилоти се събраха в под половин секунда.

Трети се нареди Джордж Ръсел с “Мерцедес”, следван от Нико Хюлкенберг с “Хаас”, Александър Албън с “Уилямс”, Ланс Строл с “Астън Мартин” и Пиер Гасли с “Алпин”.

Ландо Норис и Оскар Пиастри пък предприеха решение да не карат с най-меките гуми, а си запазиха чифтовете нови за квалификацията снощи и неделното състезание.

CHF CHF 1 1.9984
GBP GBP 1 2.28811
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.63567
USD USD 1 1.82481