Овечкин направи поредна крачка към рекорда на Грецки с хеттрик срещу Монреал

Спорт 01.01.2023 19:05 Снимка: ДНЕС+

Овечкин направи поредна крачка към рекорда на Грецки с хеттрик срещу Монреал

Александър Овечкин отбеляза 30-и хеттрик в кариерата си, а Чарли Линдгрен направи 31 спасявания при победата на Вашингтон Кепиталс с 9:2 срещу Монреал Канейдиънс в мач от редовния сезон на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

Овечкин записа голове номер 804, 805 и 806 в дългата си кариера. Така той вече е на 88 попадения от вечния рекорд на Уейн Грецки, който в продължение на десетилетия изглеждаше недостижим. Руснакът вече е с 26 гола през този сезон, след като се разписа шест пъти в четири мача. Овечкин се движи и по план за десетата си година с 50 или повече попадения - с една повече от Грецки.

Линдгрен, който изнесе отличен мач срещу първия си отбор в НХЛ, е с девет победи в последните си десет старта. За Вашингтон се разписаха още Ерик Густафсон, Гарнет Хатауей, Ник Дауд, Дилан Стром, Антъни Манта и Маркус Йохансон. Така Капс са с 11 победи в последните си 13 мача.

Коул Коуфийлд вкара 20-ия и 21-ия си гол за сезона, но Монреал загуби за пети пореден път.

Алекс Тък се разписа в продължението с втория си гол и Бъфало Сейбърс надви с 4:3 най-успешния отбор от началото на сезона Бостън Брюинс. Тейдж Томпсън също бе точен с 27-та си шайба за сезона, а Уко-Пека Луконен спря 37 удара за намиращите се в серия от шест победи Сейбърс.

За Бъфало вкара и Дилан Козънс, който изравни резултата 1:37 минути преди края на редовното време. Брад Марчанд, Патрис Бержерон и Давид Пастърнак пък отбелязаха головете за Брюинс.

Майкъл Бънтинг вкара два пъти, а Остин Матюс и Ти Джей Броуди бяха точни през 24 секунди за победа на Торонто Мейпъл Лийфс с 6:2 срещу Колорадо Аваланч. Мич Марнър и Пиер Енгвал също се разписаха за канадците, а Мат Мъри спря 26 удара за успеха.

Александър Георгиев отрази 19 шайби за шампионите, преди да бъде заменен от Йонас Йохансон. Той отрази всички седем до края.

Стивън Стамкос вкара 498-ия гол в кариерата си и Тампа Бей Лайтнинг победи с 5:3 Аризона Койотис в друг мач от новогодишната програма на НХЛ. Канадецът не се бе разписвал в шест поредни двубоя, но спря "сушата" при числено предимство 11:12 минути след началото на втората третина и изравни Глен Андерсън на 47-о място във вечната ранглиста на реализаторите.

Капитанът на Тампа направи и асистенция в последната третина, с която изравни Пат ЛаФонтен на 89-а позиция по асистенции със сбор от 1 013. Останалите голове бяха дело на Брейдън Пойнт, Михаил Сергачов, Алекс Килърн и Брендън Хагел. За Пойнт това маркира клубен рекорд с шайба в осмо поредно домакинство.

Райън Хартман вкара два пъти за победа на Минесота Уайлд с 5:2 срещу Сейнт Луис Блус. Джордан Грийнуей, Мат Дъмба и Джаред Спърджън също бяха точни за Уайлд, а Марк-Андре Флюри спаси 29 удара. Той бе преодолян от Кале Розен и Роберт Бортуцо.

Фредрик Олофсон вкара първи гол в кариерата си и той се оказа победен за Далас Старс при 5:2 срещу Сан Хосе Шаркс. Джо Павелски отбеляза още едно попадение и направи две асистенции, а останалите голове бяха дело на Джейсън Робъртсън, Рууп Хинтц и Еса Линдел, предаде БТА.

Густав Нюквист вкара два пъти с човек по-малко и Кълъмбъс Блу Джакетс надви Чикаго Блекхоукс с 4:1. Емил Бемстрьом и Кирил Марченко също бяха точни за победителите, които прекратиха серия от седем поредни поражения

CHF CHF 1 1.9984
GBP GBP 1 2.28811
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.63567
USD USD 1 1.82481